http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41125/2010-12-27/nieuwe-hoop-voor-bishop-tower-claudius-prinsenlaanbeeld Butzelaar Van Son Architecten
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41125/2010-12-27/nieuwe-hoop-voor-bishop-tower-claudius-prinsenlaanbeeld Butzelaar Van Son Architecten

Einde conflict gemeente en ontwikkelaar over Bishoptower

Economie

BREDA - Het moest een hoge woontoren worden bij de kruising Heerbaan/Claudius Prinsenlaan in Breda: de Bishoptower. In 2011 kwam er echter definitief geen bouwvergunning. Vervolgens ontstond er een jarenlange juridische strijd tussen ontwikkelaar Van Eijl en de gemeente Breda.

Aan die strijd is nu een eind gekomen. Dat meldt wethouder Alfred Arbouw in een brief aan de gemeenteraad. Na zes jaar onderhandelen is Van Eijl gestopt met de beroepsprocedure bij de rechtbank.

Van Eijl en de gemeente hebben voor de locatie van het Amrath Hotel overeenstemming bereikt over de herontwikkeling van de locatie. Daarnaast krijgt Van Eijl, tevens eigenaar van Amrath, de bouwleges terug en verkrijgt hij het erfpacht voor het parkeren op gemeentegrond bij Pellikaan en krijgt hij een optie voor de koop van gemeentegrond in de buurt van het Amphia.

Het oorspronkelijke plan voor de Bishoptower ging uit van de bouw van een woontoren van 80 meter, bestaande uit 25 verdiepingen. Het plan bevatte appartementen, commerciƫle ruimten, een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen en parkeerplaatsen op de begane grond. Planning als locatie was de kruising Heerbaan/Claudius Prinsenlaan in Breda.

In februari werd al bekend dat Van Eijl een ton schadevergoeding zou krijgen.