Peter Elbertse is lijsttrekker van CDA Breda voor de verkiezingen van 19 maart.
Peter Elbertse is lijsttrekker van CDA Breda voor de verkiezingen van 19 maart. Wijnand Nijs

Elbertse: ‘Voor gekozen om niet weg te lopen’

Politiek

BREDA - Na zeven jaar als raadslid actief te zijn geweest voor CDA Breda, heeft Peter Elbertse gekozen voor een afsplitsing van de fractie die hij als fractievoorzitter leidde. “Weglopen is het makkelijkst, dat had ik in 2015 ook kunnen doen, maar daar ben ik niet van.”

Daarmee verwijst de politicus naar de collegecrisis in dat jaar, waarin de fractie van het CDA buitenspel kwam te staan nadat GroenLinks uit het college stapte. Het jaar ervoor zette het CDA voormalig coalitiepartners VVD en D66 op het verkeerde been door verrassenderwijs in een linkse coalitie te stappen.

Elbertse kiest zijn woorden zorgvuldig deze maandag. Heeft hij overwogen zijn zetel terug te geven? “Dat zou een overweging kunnen zijn, maar de situatie is ontstaan onder verantwoordelijkheid van beide kanten. Daarnaast heb ik ook het mandaat gekregen van mijn kiezers, daarom blijf ik mijn raadswerk doen.”

De lokale afdeling van het CDA koos afgelopen zaterdag Bob Bergkamp tot lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Daarmee werd Elbertse, die afgelopen keer de kar trok, gepasseerd.

Volgens Elbertse heeft dat niks met de persoon Bergkamp te maken. “Maar het is wel een moment dat je een afweging maakt: hoe is het met je, hoe gaat het. Die afweging heb ik eerder gemaakt, en toen viel die voor het CDA uit. Nu was de conclusie dat het niet meer goed komt.”

Afgelopen week voerde het CDA nog meerdere gesprekken met Elbertse en met zijn collega Els Groeneweg, die eveneens opstapt. “Die bemiddelingspogingen zijn er geweest, nadat wij vorige week maandag aangaven uit de fractie te stappen. In de gesprekken hoorde ik echter niks nieuws.”

Elbertse en Groeneweg gaan samen verder, in elk geval tot de verkiezingen. De voormalige CDA-fractievoorzitter heeft geen plannen om zelf met een partij te komen. “Ik zie best wel kansen voor een goede lokale partij, maar daarover heb ik niet gesproken. Ik heb er ook niet verder over nagedacht. Ik was bezig met het CDA. Eerlijk gezegd verwacht ik dat mijn lokale politieke carrière maart volgend jaar eindigt.”