Afbeelding

Nieuw Pools Platform wil culturele integratie bevorderen

Cultuur

BREDA - Breda heeft sinds afgelopen weekend een nieuw Pools Platform, dat een verbinding tot stand wil brengen tussen de Bredase samenleving en de Poolse gemeenschap.

Het platform is een initiatief van Stichting Pro Polonia, actief op educatief gebied en voorgezeten door Jolanta Husiatynska-Golka en Stichting Buda Staging Performance van Hanna Grosfeld-Buda, werkend op het culturele vlak.

Het platform werd geheel in stijl gelanceerd met een bijeenkomst waar cultuur centraal stond. Zo was er in aanwezigheid van wethouder van Breda Patrick van Lunteren en consul-generaal Renata Kowalska een optreden van voormalig stadsdichter Kees van Meel.

“Het doel is met behoud van eigen cultuur verbinding zoeken met de Bredase samenleving door middel van interculturele projecten”, vertelt Hanna Grosfeld-Buda in een toelichting. “We willen een culturele dialoog. Integratie door taal, educatie en cultuur. Gericht op nieuwe emigratie.”

Het grote thema is tweetaligheid. Het is de bedoeling dat het nieuwe platform dynamisch gaat groeien. “De bijeenkomst dit weekend was de de eerste stap. De tweede komt in het najaar. Wij zijn nu aan het plannen wat stap twee precies moet zijn.”

Het platform heet Pools. “Maar we willen een platform zijn waar andere minderheden in Breda of zelfs buiten Breda tot culturele uitwisseling komen met elkaar.