Breda Live 2014.
Breda Live 2014. Peter Visser

Depla: ‘Blijven in gesprek met omwonenden Breda Live’

Cultuur

BREDA - De gemeente Breda blijft in gesprek met de omwonenden na en tijdens het Breda Live. Dat zegt burgemeester Depla in een reactie op de uitspraak van de rechter over Breda Live.

“Daarbij borgen we dat alle afspraken worden nagekomen”, stelt Depla. De rechter heeft vrijdagochtend besloten dat Breda Live op 7 en 8 juli door mag gaan. Wel moet de organisatie een half uur eerder stoppen dan aanvankelijk was toegestaan door de gemeente. Daarmee stopt het evenement op beide dagen om 23.00 uur.

Depla stelt dat de rechter heeft geoordeeld dat Breda die beoordeling en afspraken zorgvuldig heeft gemaakt en dat het evenement kan doorgaan. “Verder zijn we benieuwd naar de verdere motivering van de rechter, ook op het punt van de eindtijd, zodat we daarvan kunnen leren voor toekomstige evenementen.”

De gerechtelijke uitspraak volgde op een voorlopige voorziening die was aangevraagd door de stichting Chasséveld. De woordvoerder van die stichting, Michiel Verhofstad is eveneens benieuwd naar de motivatie van de rechter. “Als je kijkt naar de uitspraak, krijgen wij gelijk van de rechter, maar hoeft de organisator alleen de eindtijd aan te passen.”

Hij verwijst daarbij naar de eisen rond het aantal db’s en de bassen, waarbij de gemeente het advies van de omgevingsdienst negeert, aldus Verhofstad. “Sinds de nota Richting aan evenementen van 2011/2012 zijn er gesprekken geweest, maar dat heeft niet geleid tot aanpassing van het beleid. De gemeente geeft daarmee het signaal dat de bewoners in de weg wonen.”

De woordvoerder van de Stichting Chasséveld is benieuwd naar de discussie in de gemeenteraad over de nieuwe evenementennota. Die wordt donderdag 13 juli gevoerd tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces.

Burgemeester Paul Depla geeft in een schriftelijke reactie aan het fijn te vinden dat er nu duidelijkheid is voor de organisator en de 30.000 bezoekers van het evenement. “Als gemeente beseffen we dat een evenement als Breda Live merkbaar en hoorbaar is in de omgeving. Dat proberen we samen met de organisator zo aanvaardbaar mogelijk te houden door in de vergunning heldere afspraken te maken over op- en afbouw, maximale geluidsnormen, enzovoorts.”