Met een camera in het riool zoeken naar mogelijke lekken waar ratten het riool in zouden kunnen komen.
Met een camera in het riool zoeken naar mogelijke lekken waar ratten het riool in zouden kunnen komen. Yvonne Keulaars

Verder onderzoek naar rattenoverlast Ginneken

Algemeen

GINNEKEN - De gemeente en Wonenbreburg zijn in maart een onderzoek gestart naar de rattenoverlast in het Ginneken. De eerste fase van het onderzoek naar het riool zit erop. De conclusie? Aanvullend onderzoek is nodig.

De afgelopen jaren is er door bewoners aandacht gevraagd voor het rattenprobleem in deze buurt. Het is bekend dat ratten zich kunnen verplaatsen via rioolbuizen. “Ratten kunnen door hele kleine gaten kruipen”, aldus een medewerker van aannemer Oomen bij de start van het onderzoek.

Een camera heeft de ligging, werking en staat van het 70 jaar oude riool in kaart gebracht. De rioolsituatie in deze buurt is uniek omdat de hoofdriolering in de straat, maar ook in de brandgangen en achtertuinen ligt.

Het onderzoek betreft het riool in de Bavelselaan, Van Brechtstraat, St. Laurenslaan, Viandenlaan, Schoolakkerplein, Vogelenzanglaan, Keermanslaan en Kerkhofweg. Het blijkt dat de situatie per blok verschillend is en dat daarmee het voorstel voor de oplossing per blok kan gaan afwijken.

Aanvullend onderzoek
Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig naar de aansluitingen tussen de huizen en de hoofdriolering. Pas na dit onderzoek kan gekeken worden naar mogelijke oplossingen. Het aanvullend onderzoek naar de huisaansluitingen begint op 3 juli en duurt ongeveer 2 weken. De werkzaamheden vinden plaats vanaf de stoep. Daar wordt een gat gegraven om de aansluiting verder te kunnen inspecteren. In oktober 2017 zijn de resultaten bekend.

Opvallend is dat er tijdens het onderzoek naar de hoofdriolering geen ratten zijn gezien. Dit hoeft niet te betekenen dat de ratten geen gebruik maken van het riool, aldus de gemeente.