Logo bredavandaag.nl
Miranda Aarts, Lian van Raalte en Rosine Antersijn van het Brakkenfestival.
Miranda Aarts, Lian van Raalte en Rosine Antersijn van het Brakkenfestival. (Henk Ketelaar)

Brakkenfestival: Meer dan 200 vrijwilligers voor 1500 spelende kinderen

BREDA - Bredase brakken kunnen zich vanaf maandag weer vijf dagen lang uitleven tijdens het Brakkenfestival in de schaatshal aan de Terheijdenseweg. De vrijwilligers zijn er klaar voor. Vijf dagen werken met kinderen 1500 kinderen van 4 tot en met 12 jaar vergt voorbereiding in de vorm van twee trainingen.


Het Brakkenfestival is Brabants grootste kinderevenement met meer dan 1.500 bezoekende kinderen per dag en zo’n 8.000 in totaal. Meer dan 200 vrijwilligers staan elk jaar opnieuw te trappelen om de jeugdige bezoekers te vermaken en te verwennen. Maanden voorbereiding gaan eraan vooraf. Als nieuwtje is er dit jaar een DJ-workshop, een activiteit die in een stad als Breda niet mag ontbreken.

Taakverdeling
Rosine Antersijn, Lian van Raalte en Miranda Aarts, assistent-bestuursleden, hebben zojuist met een groot aantal andere vrijwilligers de verplichte trainingsavond achter de rug. Op een avond als deze wordt alles nog eens goed doorgenomen, van draaiboek tot aan de gewijzigde regeltjes toe. Het drietal is respectievelijk verantwoordelijk voor de taken: horeca, sponsoring en veiligheid/inventaris/inkoop.

Horecaverantwoordelijke Rosine: “Gezondheid vinden wij belangrijk. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Sourcy Wisseltruc. Daar kunnen de kinderen hun meegenomen drankjes op suikers laten testen. Als het kind het wil, kan dat drankje bij de truck worden omgewisseld voor een ander minder zoet drankje, maar dan lekkerder.” Rosine is al achttien jaar onafgebroken vrijwilliger bij het Brakkenfestival. Zij ervaart het saamhorigheidsgevoel onder de vrijwilligers als een warm bad en het Brakkenfestival zelf als een niet te missen activiteit.

Tentjes voor pluskinderen
“We zijn één grote familie, besmet met hetzelfde virus,” vertolkt Lian haar gevoelens. Zij is verantwoordelijk voor de sponsoring. Zo’n 140 weldoeners staan haar bij. “Bedrijven als Perfetti van Melle, Hero, Pierre de Jonge Foundation en Moonen zijn onze trouwste en oudste sponsoren,” vertelt ze. “Deze en al die andere bedrijven steunen ons met zoveel liefde en plezier dat het lijkt alsof ook zij met hetzelfde virus zijn besmet. Onlangs nog kwam een sponsor op de proppen met tentjes voor onze pluskinderen (kinderen met een beperking, red.). Die moeten zich overdag even rustig kunnen terugtrekken en daar zijn deze tentjes ideaal voor, dus zijn ze in dank aanvaard.”

Veiligheid
Miranda is van kinds af aan bij het festival betrokken en dus één van de doorstromers. ‘Veiligheid gaat boven alles’ is haar lijfspreuk en verantwoordelijkheid. “Daarvoor hebben we met de EHBO, politie en de veiligheidsdienst zodanige maatregelen getroffen dat na afloop de kinderen weer veilig in de armen van hun ouders kunnen vallen. Alles draait bij het Brakkenfestival om welzijn en veiligheid. Ook bij de inkoop en het inventarisbeheer, waarvoor ik verantwoordelijk ben, houd ik daar rekening mee.”

Het Brakkenfestival is van maandag tot en met vrijdag. Dagkaarten zijn tijdens het festival verkrijgbaar bij de ingang van de Kunstijsbaan, ze kosten dan €10. De openingstijden van het Brakkenfestival zijn van 10.00 tot 16.00 uur. Kinderen mogen na het verlaten van het terrein niet meer terug naar binnen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief