De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs

‘Overleg met StadsLab en Boeimeer over woningen Langendijk’

Politiek

BREDA - De wijkraad Boeimeer kan aangeven waar de behoefte van de wijk ligt als het gaat om nieuwe woningen op het terrein van Amphia Langendijk. Dat laat het college weten in reactie op vragen van GroenLinks over de aangekondigde plannen.

Het Amphia en de gemeente lieten eind juni weten een overeenkomst te hebben gesloten over de bouw van  271 woningen op het terrein. In die overeenkomst is vastgelegd dat ook minimaal 50 sociale huurwoningen worden gebouwd. Het Amphia zoek een ontwikkelaar die het terrein wil kopen om er te gaan bouwen.

In antwoord op de vragen laat het college weten met het Stadslab en de wijkraad Boeimeer te hebben gesproken over de mogelijkheden. “De wijkraad, toekomstige eigenaar en de gemeente zullen vervolgens gezamenlijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de behoefte vanuit de wijk in te passen binnen het plan”, schrijft het college. “Vanzelfsprekend kan de ontwikkeling van deze locatie in de geest van de Omgevingswet worden uitgevoerd, waaronder de benadering van het Omgevingsplan.”

GroenLinks wilde ook weten of het college een plek ziet voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Uit het antwoord wordt duidelijk dat er geen verplichting voor een dergelijk project op het terrein gaat gelden. De gemeente zegt te kiezen voor een verplichting op om sociale huurwoningen te realiseren ‘gezien de opgave die er op dit terrein ligt’. “Dat laat onverlet dat de wijkraad vrij is om met de toekomstige eigenaar contact op te nemen om te onderzoeken in hoeverre er mogelijkheden liggen voor CPO/PO of een andere wijze van consumentgericht bouwen.”