Logo bredavandaag.nl
Piet Oosthoek

Enkele tientallen klachten over maden in gft-bakken

BREDA - Bij de gemeente Breda zijn enkele tientallen klachten binnengekomen over maden bij gft-bakken. Het gaat dat om bakken in buurten waar het nieuwe afvalophaalregime al geldt: namelijk één keer in de twee weken.


“Vooral op warme dagen, zoals een paar weken terug, krijgen we daar veel opmerkingen en klachten over het gft”, geeft de woordvoerder aan. “Zowel op de mail, telefoon als via social media.”

In de buurten waar de containers zijn omgewisseld heeft de gecombineerde rest-afvalcontainer-gft-container plaatsgemaakt voor een losse gft-container, een papiercontainer en een container voor plastic. Het restafval moet naar een ondergrondse container worden gebracht. De kliko’s aan huis worden dan een keer per twee weken geleegd.

De woordvoerder noemt het heel begrijpelijk dat er met het warme weer klachten zijn over het gft-afval. “Het is nieuw en anders dan voorheen en dat is wennen voor iedereen.” Ondanks de klachten wordt de ophaalfrequentie van eens per twee weken niet aangepast. “We gaan eerste de transitie afronden voordat we besluiten kunnen nemen over al dan niet vaker gft ophalen.”

De transitie naar een nieuw systeem van afvalinzameling gebeurt in fases. “Zodoende draait Afvalservice nu in de ene helft van de stad het oude inzamelsysteem en in de andere helft van de stad het nieuwe systeem.”

Bij de bespreking van het nieuwe afvalbeleid in de raad is door de wethouder de toezegging gedaan dat na de invoering van het systeem in de gehele stad, voorjaar 2018, wordt gekeken of de frequentie van ophalen aangepast kan worden. “In warme periodes zou dan een extra ophaalbeurt toegevoegd kunnen worden.”

Tot die tijd verwijst de gemeente naar tips om de ‘overlast enigszins te beperken’. “Die plaatsen we ook actief op facebook en in de afvalapp We vragen ook begrip en medewerking van onze inwoners voor deze nieuwe manier van inzamelen en de mogelijke ongemakken die een nieuwe situatie met zich meebrengt.”

Tips zijn onder meer de container niet in de volle zon te plaatsen en de gft-container regelmatig schoon te maken met water en eventueel groene zeep.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief