foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

'Samenwerking afvalverwerking Zundert en Breda voor beiden voordelig'

Algemeen

ZUNDERT/BREDA - De gemeenten Breda en Zundert gaan samenwerken op het gebied van afvalinzameling. Zo gaat Breda na 2018 afval ophalen in Zundert.

Zundert sluit daarmee aan op het beleid ´Van Afval naar Grondstof´, zoals dat in Breda al wordt ingevoerd. Kern van dat beleid is het gescheiden inzamelen van afval, zodat het hergebruikt kan worden. Wethouder Piet Utens (Zundert) en wethouder Paul de Beer (Breda) zetten hiertoe in het Vogelrevalidatiecentrum Zundert hun handtekeningen onder een overeenkomst.

“Het is goed dat we elkaar vinden als buren met dit soort praktische zaken”, geeft De Beer aan. De samenwerking heeft niet alleen voordeel voor Zundert. “Zij zijn bijvoorbeeld al heel ver bij milieueducatie voor basisonderwijs. Niet dat wij dat niet doen, maar zoals zij het doen is heel leerzaam. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen.” Een ander voordeel? De ongeveer tienduizend extra huishoudens maakt investeringen eerder rendabel. “Denk daarbij aan milieuvriendelijk wagenpark”, stelt De Beer.

Model voor de samenwerking op het gebied van afvalinzameling staat het vorig jaar reeds opgestarte samenwerkingsverband tussen de gemeenten Breda en Moerdijk, dat volgens Paul de Beer al heeft geleid tot een forse reductie en een betere scheiding van afval. “Je leert van elkaar”, weet hij.

Op het gebied van afvalinzameling is een aantal actiepunten benoemd voor de komende twee jaar. Beide gemeenten maken gebruik van elkaars kennis, ervaring en capaciteit rond inzameling, het gebruik van de milieustraten, communicatie, door het testen van andere manieren van inzamelen en  door te kiezen voor maatwerk per dorp of wijk.

“Dat betekent dat we vanuit Afvalservice op een andere manier moeten denken”, aldus wethouder Paul de Beer. “Over routes en over de inzet van personeel bijvoorbeeld. ”

Milieustraten
Plannen zijn er al genoeg, zo maakt wethouder Piet Utens duidelijk “Nu gebruiken we bijvoorbeeld nog gft-containers en huisvuilzaken. Wellicht schakelen we in de toekomst over op ondergrondse containers. Zo zijn we al bezig met ondergrondse containers voor glasinzameling, wat een stuk minder lawaai geeft.”

Utens ziet ook kansen voor uitwisseling van personeel om de bezetting op de milieustraten in Zundert en Breda te optimaliseren. “Een andere optie is een afvalpas waarmee bewoners van beide gemeenten in alle milieustraten terechtkunnen.”

Plan van aanpak
Tevens willen de gemeenten op operationeel niveau samenwerken, al blijft elke gemeente blijft zelf de regie houden over haar afvalinzameling en -verwerking. “Het afval in Zundert wordt tot eind 2018 nog opgehaald door een private onderneming”, aldus wethouder Piet Utens. “Het streven is dat Breda dat straks hier komt doen.”.

Over een half jaar willen de gemeenten een plan van aanpak te presenteren waarbij alle speerpunten worden benoemd.