Kinderen kunnen al jaren terecht bij de kunstschaatsbaan
Kinderen kunnen al jaren terecht bij de kunstschaatsbaan Joyce van Zijl

Brakkenfestival is vertrouwd maar gaat wel met de tijd mee

Algemeen

BREDA –Elk jaar is de eerste week van de zomervakantie voor het Brakkenfestival. Tweehonderd vrijwilligers per dag zorgen voor een geweldige week voor de kinderen, met sport, spel, educatie en creatieve activiteiten. Jam maken, koekjes bakken, knuffels  naaien, sporten, bloemschikken, springkussens en veel waterpret zijn zo maar wat dingen waar ze veel plezier mee hebben.

Door Joyce van Zijl
Het Brakkenfestival speelt in op wat kinderen leuk vinden en op wat hen bezig houdt. Zo is er al jaren een hoekje waar nagels gelakt kunnen worden, dat heeft dit jaar een heel andere lading gekregen door de actie van Tijn. Het is er nu veel drukker, stichting Semmy werkt hier nu ook aan mee. Bij De Wijktijgers kunnen kinderen leren hoe ze moeten interviewen . “ Ze schrijven over hun wijk, wat ze er leuk vinden of wat ze er missen, over het Brakkenfestival en over hun talenten. Dat komt allemaal in ons tijdschrift. Ook loopt er een filmploegje rond, begeleid door een cameraman. Op een plattegrond van Breda kunnen ze aangeven waar ze wonen, zo wordt duidelijk dat ze uit heel Breda en omgeving hierheen komen. “

Insecten
Vooraf bestond er wat angst voor insectenplagen, de organisatie heeft zich hier dan ook  goed op voorbereid. Op het buitenterrein zijn extra insecten vangers opgehangen en er zijn extra maatregelen getroffen, in samenwerking met de EHBO, om op eventuele allergische reacties te letten. Naast deze veiligheidsmaatregelen wordt er ook op educatief vlak gekeken naar insecten en vogels en hoe belangrijk ze zijn door het maken van insectenhotels en nestkasten. Monique Groot van Op Goede Grond maakte samen met de kinderen prachtige insectenhotels van allerlei materialen die ook in de berm te vinden zijn. Een lange strook grasjes, mos, takjes en dergelijke werd neergelegd, daarop een reep ribkarton, daarop werden met behanglijm  allerlei zaadjes, holle stengels, denneappels geplakt. Met in het hart  een stuk klei waarin ook gaten waren gemaakt. Dat werd opgerold en samengebonden, het zag er heel mooi uit en de kinderen gaan er trots mee naar huis!

Vloggen
Ook het Brakkenfestival kan er niet omheen, de sociale media zijn erg belangrijk voor kinderen. Zelf verzorgen ze op facebook, instagram en youtube informatie over het festival, die een paar keer per dag wordt vernieuwd. GWN MHM is een heel populaire vlogger bij de kinderen, hij is ook actief als vrijwilliger bij Grote Broer en zette deze week op zijn YouTube-kanaal elke dag een vlog over het Brakkenfestival.” Ik wil laten zien dat je ook een hele positieve bijdrage kan leveren als vlogger, met optimistische berichten. Ik doe veel vrijwilligerswerk met kinderen, daar geniet ik echt van. Ze kunnen voor van alles bij me terecht , als ik een kind een beetje gelukkig kan maken is mijn dag goed!” Hij heeft dan ook continu een grote schare kids om zich heen!