Amphia Molengracht. foto Hinke Rutten
Amphia Molengracht. foto Hinke Rutten

Gynaecoloog half jaar geschorst na relatie met patiënte

Algemeen

BREDA/EINDHOVEN - Een gynaecoloog van het Amphia die bij zijn vorige werkgever een relatie heeft gehad met een patiënte, mag zijn beroep een half jaar niet uitoefenen.

Het regionaal tuchtcollege Eindhoven heeft in deze zaak uitspraak. De tuchtzaak draait om een relatie die de specialist, als arts in opleiding, heeft gehad met een patiënt in 2009, bij zijn vorige werkgever.

De medisch specialist kreeg door het tuchtcollege een schorsing van één jaar opgelegd gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Er geldt een proeftijd twee jaar. Dit houdt in dat de medisch specialist voor een periode van zes maanden zijn beroep niet mag uitoefenen.

Het Amphia betreurt het handelen van de arts, geven de Raad van Bestuur, bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf-Amphia en Vakgroep Gynaecologie/Verloskunde aan op de website van het ziekenhuis.

“Het is immers niet geoorloofd dat een arts een andere relatie dan een behandelrelatie heeft met een patiënt”, valt te lezen. “Patiënten moeten er altijd van op aan kunnen dat een medisch specialist zich houdt aan de regels voor veilige en verantwoorde zorg. Zo staat het ook in de KNMG richtlijnen. Wij beseffen dat patiënten naar aanleiding van de uitspraak mogelijk vragen hebben. Daar hebben wij uiteraard oog en oor voor.”