De Heusdenhoutsestraat is omgevormd tot fietsstraat.
De Heusdenhoutsestraat is omgevormd tot fietsstraat. Wijnand Nijs

Zo fiets je door fietsstraat Heusdenhoutsestraat (video)

Algemeen

BREDA - De Heusdenhoutsestraat is omgevormd tot de derde fietsstraat van Breda. De werkzaamheden aan de herinrichting zijn iets meer dan een week geleden afgerond. Fietsers hebben nu voorrang op de rijbaan, die gescheiden is door een licht verhoogde middengeleider. De reacties?

Wisselend. Dat is kort samengevat de boodschap. Het vertrouwen in de medeweggebruiker op vier wielen is niet groot. Die moet achter de fietser blijven en mag wanneer het mogelijk is inhalen door over de middengeleider - met maximaal 30 kilometer per uur.

Dat was al de maximumsnelheid. “Maar vanwege de breedte van de weg, zo’n 10 meter breed, waren mensen eerder geneigd om te hard te rijden. Dat hebben we nu veranderd”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. We verwachten dat ook de kleur van het asfalt, die de komende maanden langzaamaan rood zal worden, automobilisten nog verder zal afremmen.”

Anita vraagt zich op Facebook af waarom deze aanpassing nodig was. “Mijn nog zeer actieve maar bejaarde moeder fietst daar doorheen. Denken jullie nu echt dat de autobestuurders, het gros dan, daar rustig achter blijven rijden? Keep on dreaming!”, schrijft ze. “Levensgevaarlijk. Ze passeren daar met hoge snelheid terwijl er niet meer de ruimte voor is.”

Andere oplossing
Meerdere stadsgenoten hadden een andere oplossing meer voor de hand gelegen. “Mijn inziens was het aanleggen van aparte fietspaden en uiteraard voor auto's snelheidsbeperkende maatregelen treffen een handigere oplossing”, stelt Dick Benard. Die wijst op de lengte van de straat en het volgens hem geringe gebruik van de straat door fietsers.

Toch is niet iedereen negatief. “Ik vind de Heusdenhoutsestraat prachtig geworden”, schrijft Paul Nipius. “Ben in de wijk opgegroeid. Vroeger een racebaan, nu een chique allee”, verwijst hij naar de haast eindeloze rij retro lantaarnpalen die nu de straatverlichting vormen. “Fiets er zeer regelmatig en herken me helemaal niet in alle kritiek. Keer ophouden met dat muggeziften jongens.”

In de straat wandelt een vader met zijn twee jonge dochters. Ook hij is positief. “Het lijkt alsof het verkeer een stuk rustiger rijdt, ook de parkeerplaatsen voor de taxibusjes bij de school zijn een verbetering.” Buurtbewoner Levien heeft dezelfde indruk. “Mijn indruk is dat auto’s er minder snel rijden. Ik vind het wel prettig fietsen.”

Voor de gescheiden rijbaan met een overrijdbare middenstrook met een lichte bolling is bewust gekozen, geeft een medewerker van de gemeente aan. “Deze bolling moet zorgen voor snelheidsremming bij het inhalen van fietsers door autoverkeer.”

Bebording
Op de kruisingen komen verhogingen en ter hoogte van de groenstrook komt eveneens een verhoging om de snelheid van automobilisten te remmen. “Met bebording en markering wordt aangegeven dat de fietser in deze straat belangrijk is dan de auto”, stelt de gemeente via Facebook ter geruststelling.

Voor Anita is dat niet genoeg. “De bedoeling is goed, maar de realiteit is dat het autoverkeer zich niet aanpast waardoor er, juist door de aanpassingen, gevaarlijke situaties ontstaan.”

En haar moeder? Die heeft ze gevraagd geen gebruik meer te maken van deze weg en een andere route te nemen. “Desnoods gewoon met de fiets over het voetpad in het hondenuitlaatgebied wat een stuk veiliger zal zijn dan de fietsvriendelijke weg!”

De gemeente verwacht dat de weggebruikers hun gedrag aanpassen. “Een nieuwe verkeerssituatie heeft altijd een periode van gewenning nodig. In de tussentijd  gaan we de situatie actief monitoren door de snelheid van weggebruikers te meten en tijdelijk een smiley te plaatsen”, laat de woordvoerder weten. Die smiley komt er in het najaar.