Logo bredavandaag.nl
Ongeval op de kruising Haagweg-Tramsingel-Weerijssingel.
Ongeval op de kruising Haagweg-Tramsingel-Weerijssingel. (Perry Roovers /SQ Vision)

Open brief over ongevallen Haagweg: 'Burgemeester, kom je ook op het buurtfeest'

BREDA - Bredanaar Peter de Jong woont op de Haagweg. Al vijftien jaar. Sinds de herinrichting van het kruispunt Haagweg-Tramsingel-Weerijssingel eind 2016 leert hij zijn buren steeds beter kennen. De aanleiding is minder gezellig. Om de paar weken staat hij op straat omdat er op het kruispunt weer een ongeval is gebeurd. De buurt is de tel kwijt. Woensdagavond was het weer raak. Reden voor een open brief van De Jong aan burgemeester Depla.


"Geachte burgemeester van Breda, Beste Paul Depla,

Waar in andere buurten vrijwilligers van alles uit de kast moeten halen om de aanstaande burendag (23 september) georganiseerd te krijgen, hebben wij hier op de Haagweg met een zekere regelmaat onze eigen buurtfeesten.

Wist ik tot voor kort amper wie mijn buren waren, ik leer sinds het aanpassen van het kruispunt Haagweg/ Tramsingel iedereen echt goed kennen. Onze sociale momenten worden (tot nu toe) nooit gepland, maar áls er weer een is wordt dat altijd aangekondigd met een kleiharde klap, soms voorafgegaan door een paar piepende banden. Zo weet iedereen meteen dat er weer een buurtfeest is.

Het is dan altijd afwachten welke hulpdienst ons straatfeest opent. Soms is dat de ambulance, soms de brandweer maar meestal is het de politie met hun feestelijke toeters en blauwe discolampen.

Sinds de verbouwing van het kruispunt Haagweg/Tramsingel zijn er al zo veel ongelukken gebeurd dat we tegenwoordig goed voorbereid zijn als er weer een klap is. We hebben de taken goed verdeeld. Zo ben ik verantwoordelijk voor de blokjes kaas.

Die ongelukken zijn natuurlijk vervelend voor de mensen die erbij betrokken zijn, maar het is voor ons als bewoners van de Haagweg echt zo gezellig! En daarom wil ik u bedanken. Burgers zeiken altijd, nou wij niet hoor! Ik wil de volgende keer wel bellen, dan kan je zelf meemaken hoe gezellig het is.

We hebben inmiddels heuse poule gemaakt. De spelregels zijn simpel: Raad wanneer de volgende klap is. Dat deden we eerst in dagen, maar we zijn nu in uren gaan rekenen.

En al die deskundigen hebben gelijk hoor! Het was heel slim om in één keer de voorrangssituatie aan te passen en de verkeerslichten weg te halen. Het ligt echt aan die stomme burgers die niet kunnen rijden!"

Peter de Jong
Sinds 15 jaar bewoner HaagwegFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief