Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Beschermde Bredase getuige Martinus: ‘Meer verloren dan gewonnen’

BREDA - De manier waarop justitie met beschermde getuigen omgaat, laat te wensen over. Dat verhaal maakt Bredanaar Martinus duidelijk samen met zijn advocaat Peter Schouten.


Martinus werd mishandeld in een loods in Breda na een conflict met drugscriminelen, meldde zich bij de politie en kreeg een document te tekenen waarin zijn bescherming gegarandeerd werd.

Daar bleken nogal wat haken en ogen aan te zitten, vertelt hij tegenover NRC. De ‘Overeenkomst opvang veilige locatie’ die hij tekent plaatst hem onder streng toezicht ver buiten Breda. Martinus kan niet meer werken doordat hij wordt beschermd en krijgt geldproblemen.

Tegenover NRC maakt hij duidelijk dat hij steeds meer spijt krijgt van zijn aangifte, waardoor hij zijn zoon ook lange tijd niet meer heeft gezien. De psychische klachten die hij heeft en waarvoor hij medische hulp nodig heeft, moet hij uit eigen zak vergoeden. “Het leven is duur. Als je niet kunt werken en je hebt geen fors vermogen, dan zit je nog al snel klem.

Martinus vertelt samen met Schouten het verhaal omdat er veel misgaat. In de begeleiding, maar ook al bij het tekenen van zo’n contract zonder dat daarbij een advocaat aanwezig is. “Je hebt recht op een advocaat, maar het verbaasde mij dat hij wel een overeenkomst heeft getekend zonder dat er een. Je bent geen verdachte, werd tegen hem gezegd”, aldus Schouten telefonisch tegenover BredaVandaag.

Dieptepunt is dat het volledige adres van Martinus wordt opgelezen tijdens de rechtszaak terwijl hij op een geheim adres zit ondergedoken. Schouten vertelt tegen dat zijn mond open viel. “Ik heb ingegrepen, men was er niet van op de hoogte dat dit niet zou kunnen. Het toont aan dat de systemen gewoon niet goed op elkaar zijn afgestemd”, laat hij in NRC optekenen.

Het is een gevoelig punt, geeft Schouten tegen de krant aan. “De overheid in Brabant hamert er almaar op dat burgers aangifte moeten doen tegen de onderwereld, maar dan moet zo iemand ook een goede begeleiding krijgen tijdens zijn bescherming. Het is niet de bedoeling dat de aangever eraan onderdoor gaat.”

“Er moeten echt betere rechten komen voor burgers die met gevaar voor eigen leven getuigen, dat maakt dit duidelijk”, vertelt de advocaat in een toelichting. “Dat is triest om te constateren.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief