Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten

Gemeente Breda vraagt niet langer naar geslacht

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda vraagt in formulieren niet meer of iemand man of vrouw is. Ook is de aanhef geneutraliseerd in mailcorrespondentie. Dat betekent dat er geen ‘Geachte heer of mevrouw’ meer staat.

Door Monique Jansen

Op een enkel oud formulier wordt nog wel naar het geslacht gevraagd, maar deze papieren verdwijnen binnen een paar maanden. Hiermee zijn alle invullijsten ‘genderneutraal.’ “Wij gaan hierin mee met onze tijd”, meldt de gemeentewoordvoerster. 

Er wordt in Breda alleen nog naar het geslacht gevraagd als dat technisch, juridisch of voor het ambtelijk proces noodzakelijk is. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij een geboorteaangifte. 

Inloggen
Als mensen inloggen met hun DigiD (digitale handtekening) op de site van Breda wordt alleen nog de naam getoond. In de ontvangstbevestiging en antwoorden op mails en verzoeken wordt alleen nog de aanduiding ‘Beste’ genoteerd. Ook bij de afspraakbevestiging staat niet langer een aanhef. Bij antwoorden die de gemeente geeft via sociale mediaplatforms Facebook of Twitter staat alleen de voornaam of helemaal niets. 

Hokjes 
De discussie over genderneutraal beleid kwam onlangs op gang, nadat de gemeente Amsterdam besloot de term ‘dames en heren’ te vervangen door termen als ‘beste mensen’, ‘geachte aanwezigen’ of ‘best Amsterdammers.’ Hiermee wil Amsterdam tegemoet komen aan mensen die zich niet herkennen in de hokjes ‘man of vrouw.’ Ook spoorwegvervoerder NS koos er onlangs voor om passagiers aan te spreken met ‘Geachte reizigers’ in plaats van ‘Geachte dames en heren.’ Daarnaast zijn er gemeenten die kiezen voor gezamenlijke wc’s.

Geen richtlijnen
Zo ver gaat het beleid in Breda nog niet. Er zijn nog geen plannen om alle correspondentie genderneutraal te maken. “Daar zijn geen algemene richtlijnen voor”, benadrukt de woordvoerder. Sprekers van de gemeente mogen hun luisteraars ook blijven aanspreken met ‘Geachte dames en heren’. Het is aan hen om die afweging zelf te maken. Ook bestaan er geen plannen om een gezamenlijk toilet in te richten voor mannen en vrouwen op het stadskantoor.

Het gemeentebestuur en de gemeenteraad buigen zich pas over zulke aanvullende maatregelen als er vanuit de samenleving verzoeken komen in die richting, verduidelijkt de woordvoerder.  PvdA en GroenLinks stelden eerder dit jaar al voor om anoniem solliciteren mogelijk te maken bij de gemeente. Dat zou de diversiteit moeten vergroten.