Logo bredavandaag.nl
Ongeval op de kruising Haagweg-Tramsingel-Weerijssingel.
Ongeval op de kruising Haagweg-Tramsingel-Weerijssingel. (Perry Roovers /SQ Vision)

Kruispunt Haagweg en singels opnieuw onder de loep

BREDA - De gemeente Breda gaat een extern verkeersbureau vragen nog eens te kijken naar de verkeerssituatie rond het kruispunt Haagweg-Tramsingel-Weerijssingel. Dat laat de gemeente weten na het ongeval afgelopen woensdag.


Buurtbewoners trokken op verschillende manier bij de gemeente aan de bel. Op het kruispunt zijn het afgelopen half jaar al meerdere ongevallen geweest, waarbij ook gewonden vielen.

De buurt ziet de veranderde verkeerssituatie als oorzaak. Afgelopen najaar werd het kruispunt aangepast als onderdeel van de opknapbeurt van de Nieuwe Haagdijk en de Haagweg tussen singels en Dr Jan Ingen Houszplein. De voorrangssituatie veranderde en de verkeerslichten verdwenen. Verkeer op de Haagweg heeft nu voorrang, waar eerder het verkeer vanaf de Weerijssingel en Tramsingel voorrang had.  

In de reactie laat de gemeente weten het kruispunt te monitoren. Dat leidde al tot een aanpassing. “We hebben in april opnieuw naar de verkeersafwikkeling op dit kruispunt gekeken en een aanpassing doorgevoerd om het zicht op het kruispunt te verbeteren.”

Volgens de gemeente waren er destijds ‘geen bijzondere aandachtspunten’. “In de ongevallen die tot nu toe voorgevallen zijn en bij de gemeente bekend zijn, is ook geen duidelijke rode lijn te zien in oorzaak, gerelateerd aan de verkeerssituatie”, meldt de gemeente.

De huidige voorrangssituatie, zoals door sommige omwonenden wordt aangestipt, is gebaseerd op de verkeersintensiteit stelt de gemeente, er rijdt meer verkeer over de Haagweg dan over de singels, en op het wegbeeld ter plaatse. “De Haagweg is een rechte weg, de singel heeft ter plaatse een kromming en minder doorzicht waardoor mensen van nature al eerder geneigd zijn af te remmen.”

In de reactie aan de bewoners laat de gemeente weten dat de voorrangssituatie ter plaatse duidelijk is aangegeven met bebording en haaientanden op de weg. “Los van dit alles willen we scherp blijven kijken naar de verkeersveiligheid in onze stad”, besluit de gemeente. Vandaar het nieuwe onderzoek.

Burgemeester Depla heeft vanaf zijn vakantieadres laten weten samen met de wethouder van Verkeer de situatie te gaan bekijken.

Een video van de situatie

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief