Enorme drukte en veel gezelligheid bij HBO-Introfestival in Breda.
Enorme drukte en veel gezelligheid bij HBO-Introfestival in Breda. Susan Docters/Punt

Geen eigen HBO-introfeest horeca in binnenstad

Economie

BREDA - De plannen voor een eigen versie van een HBO-Introfeest in de binnenstad, zijn door de horeca in de koelkast gezet. “Op de Grote Markt komt sowieso niks”, geeft Nanda Koomans van onder meer de Vulling aan. Ook op de Havermarkt geen podium met dj's.

“Het is niet haalbaar vanwege de beveiligingseisen”, geeft Koomans aan. Daarnaast wil de onderneemster afwachten wat de studenten doen, nu er een feest is op Breepark. Ook op de Havermarkt geen ‘ouderwets’ feestje met dj’s ter gelegenheid van de start van het studiejaar. De gezamenlijke ondernemers hebben hun vergunningaanvraag ingetrokken, vanwege de eisen van de gemeente. Die hadden betrekking op ontruimingsscenario's, crowdcontrol, afsluiting van de Havermarkt, beveiliging, verkeersplan en EHBO-voorzieningen. “Dat maakt dat het organisatorisch en financieel niet haalbaar is om dit voor een feestje voor 1500 man op de Havermarkt te gaan doen”, laat horecaondernemer Patrick van Asch weten.

Avans, NHTV en gemeente maakten begin april bekend dat het HBO Intro Festival zoals dat de afgelopen jaren in de Bredase binnenstad plaatsvond, dit jaar niet terug zou terugkeren. Gekozen werd voor HBO-Intro op 7 september bij Breepark én alleen voor de eerstejaars. Daarop reageerde de horeca met een plan om zelf een introfeest te organiseren.

Jammer vond en vindt de horeca. “De binnenstad is de plek waar studenten thuishoren”, verwoordt Nanda Koomans het. “Het is ook onze kans om ons te laten zien aan de studenten en op die manier nieuwe klandizie én nieuw personeel te werven.” Ook jongeren reageerden geschrokken. HBO-Intro trok de laatste jaren zo'n twintigduizend studenten en scholieren naar de binnenstad, voor hun versie van het 'jazzfestival'.

Verschillende ondernemers kijken nog wel naar een kleinschaligere manier om samen studenten een mooie start van het nieuwe studiejaar te geven.