Afbeelding
Remco Stadhouders

Bredanaar rondt bouw Tiny House af: wonen op 20 vierkante meter

Algemeen

BREDA - Het is een caravan, maar dan anders. Het is een huis, maar dan anders. Het is een Tiny House. 7,5 meter lang, 2,55 meter breed, 3,97 meter hoog. Bredanaar Remco Stadhouders bouwde zijn huisje in een jaar tijd.

Dat is iets langer dan gepland. Stadhouders schatte vorig jaar september met de herfstvakantie klaar te zijn. “Dat was heel naïef met een fulltime baan in het onderwijs. Het kwam er op neer dat ik meestal een dag in de week er aan werkte. Toen de zomervakantie kwam, was ik blij.”

“Ik heb in de eerste vier weken van de zomervakantie hem afgemaakt, veel detailwerk enzo.” Er was een stok achter de deur. “Ik had een deadline van half augustus, omdat er een boek komt met Tiny Houses, waar die van mij ook in komt. Daarvan naderde de deadline, dus hij moest af zijn voor de foto.”

Half juli 2016 begon de bouw. “Het moest vooral een leuk project worden en een uitdaging. Ik ben er aan begonnen omdat ik het Tiny House wilde ontwerpen, maar gaandeweg vroeg ik me wel af of ik in mijn appartement wel alle spullen nodig heb. Je vraagt je steeds meer af, hoeveel ruimte heb je nu eigenlijk nodig? In je huis is veel ruimte loopruimte. Doordat je in het Tiny House veel ramen hebt en veel hoogte, is het toch heel ruimtelijk.”

Beneden heeft hij zestien vierkante meter. Daar bevinden zich de keuken, staat een bank met daaronder veel bergruimte, en een bureau/eettafel. Beneden is ook de badkamer en het toilet. Alles heel compact. “En in de loft van vier vierkante meter boven het halletje slaap ik.”

Stadhouders was nooit echt een klusser. Dat hinderde hem niet. “Mijn motto is hele traject geweest ‘het is zoals het is’. Ik had natuurlijk nul ervaring. Ik dacht met het bevestigen van het plaatwerk, die schroef ik er zo tegen aan. Maar dan blijkt dat ze allemaal net niet even groot zijn.”

Gewicht
Het was vooral rekenen. Niet zozeer qua geld, maar vooral qua gewicht. “Ik had een uitgebreide excelsheet gemaakt, met daarin behalve de kosten ook het gewicht van elk onderdeel. Want dat is wel essentieel. Het Tiny House staat op een trailer die gemaakt is voor Tiny Houses en die je mag trekken met je BE-rijbewijs. Hij mag maar 3500 kilo wegen. Dat is me gelukt.”

En nu het huis klaar is? “Het hele jaar heeft in het teken gestaan van het afmaken, ik heb geen tijd gehad voor gesprekken met gemeente over permanente bewoning. Ik ga hem in eerste instantie gebruiken als recreatiewoning.”

Toch is het wel zijn bedoeling om er ooit permanent te gaan wonen. “Misschien als ik in de toekomst drie dagen in de week werken genoeg vind, dat ik mijn appartement verkoop en in het Tiny House ga wonen. Dan ga ik er financieel niet op achteruit.”

“Maar waarschijnlijk is dat sowieso pas als de wet wat makkelijker wordt, want je nu staan de regels niet toe het huis ergens te parkeren en er te gaan wonen. Je moet altijd ergens anders ingeschreven staan.”

Stadhouders huisje is in principe zelfvoorzienend als hij er zonnepanelen op plaatst. “Maar daar ik er niet midden in de natuur mee gaan wonen, heb ik dat niet gedaan. De accu’s zitten er wel in. Ook zit er een toilet met ingebouwd crematorium in, waarin je ontlasting wordt verbrand. Je houdt alleen as over.”

Regelgeving
De regelgeving weerhoudt eigenaren van Tiny Houses van permanente bewoning. “In het noorden van het land zijn ze er al verder mee. In Alkmaar woont al iemand in zo’n Tiny House, maar ik weet dat ze er in Breda ook mee bezig zijn. Wij als Tiny House-bewoners willen graag dat je er kunt wonen.”

Het was een leerzaam jaar, vertelt de trotse Tiny House bezitter. “Namelijk dat als je echt iets heel graag wilt, dat je dat dan gewoon moet doen. Je schouders eronder zetten. Een jaar geleden had ik nog nooit een plank gezaagd, hoogstens een schroef ergens ingedraaid. Nu kan ik dat toch allemaal. Daar ben ik trots op.”

Benieuwd naar het Tiny House? Remco houdt op 9 september een Open Dag bij Dennenlucht, waar het Tiny House nu geparkeerd staat.