Afbeelding
Henk Voermans

80 kinderen timmeren aan hun droomhuis

Algemeen

BELCRUM - Treinreizigers die deze dinsdag aan de Belcrumzijde uitstapten, dachten dat de bouwvak voorbij was. Het geluid van hamers echode over de Stationslaan. Het geklop kwam van 80 kinderen die bouwen aan hun droomwoning.

Een houten droomwoning wel te verstaan. Dinsdagochtend begon het Timmerfestival Belcrum. Dertig kuub hout lag klaar om verwerkt te worden door de bouwers van vijf tot twaalf jaar. Hout dat afkomstig was van de bouwers van rechtbank InBalans, bierhandel USA Beers en Peitsman. “Zij leverden pallets en plaatwerk”, vertelt Martien Kuipers.”Andere bedrijven zorgden weer voor de prijzen en ijsjes.”

Twaalf minuten na het startsein om 10.15 uur was de dertig kuub hout weg en waren de bouwers aan de slag. “Dat was een record.” De bouwende kinderen worden begeleid door ouders, die hun én ander kroost tenminste een dagdeel begeleiden tijdens het drie dagen durende festival. “Maar ook kinderen die vijf jaar geleden in groep zes of zeven zaten, komen inmiddels als vrijwilliger helpen.”

Het bouwen duurt tot en met donderdagochtend. ‘s Middags komt een deskundige jury de huizen beoordelen. “En daarna gaan we ze weer afbreken. We moeten het terrein weer schoon opleveren.”

Woensdag wordt een zware dag, verwacht Kuipers. “Het wordt warm. We adviseren de kinderen ook zich goed in te smeren, extra water mee te nemen, en een petje op te zetten.” Twee EHBO’ers houden een oogje in het zeil. “Want het is hard zwoegen voor de jongens en meisjes.”

Die krijgen hulp van vaders, moeders en opa’s. “Een enthousiaste opa kwam met een schroefmachine, dat is niet de bedoeling op timmerfestival.”