De binnenstad liep weer helemaal vol met roodharige mensen.
De binnenstad liep weer helemaal vol met roodharige mensen. Perry Roovers

Roodharigen kleuren Breda komend weekend

Algemeen

BREDA - Breda is dé plek waar je als roodharige komend weekend moet zijn. In drommen komen de 'redheads' vanuit alle werelddelen. “Maar iedereen is komend weekend van harte welkom, in het bijzonder mensen met rode haren, ” laat de organisatie van Redhead Days weten.

Door Henk Ketelaar
Volgens een studie van NHTV Breda is Redhead Days  het derde festival in de stad qua economische stimulans. Alleen carnaval en Breda Jazz scoren beter. Wie een week geleden voor dit weekend een hotelboeking in Breda wilde doen, kwam bedrogen uit. Voor een bedrag van rond de 140 euro per nacht was tot 5 km buiten het stadscentrum geen kamer meer te vinden. “Nagenoeg alles is volgeboekt,” liet Bart Rouwenhorst, initiatiefnemer en organisator van Redhead Days in dat verband vorige week al weten. 

Kiem
De oorsprong van de Redhead Days ligt bij een oproep. Als zondagsschilder maakte Bart Rouwenhorst grote realistische modelschilderijen. In 2005 wilde hij een expositie vullen met schilderijen van uitsluitend roodharige vrouwen. Op een oproep in de krant reageerden zo’n 150 vrouwen. Hij merkte dat zij bijzonder trots waren op hun haarkleur en dat de bijeenkomst collectief als een leuke en vertrouwde ontmoeting werd beleefd. Dat bracht hem op het idee om zoiets jaarlijks voor de roodharigen te gaan organiseren. Elf jaar geleden deze ‘Roodharigendag’, zoals het evenement toen heette, voor het eerst gehouden. Toen kwamen ruim 500 roodharigen op deze editie af.

“Het aantal deelnemers ligt de laatste jaren tussen de drie- en vierduizend", geeft Rouwenhorst aan.  "Zij brengen, als ik dat voorzichtig mag inschatten, zo’n vijfduizend familieleden, vrienden of kennissen mee. In de loop van de tijd groeide ook het aantal bezoekers die uit belangstelling het evenement bijwoonden, waardoor het evenement in zijn geheel wel zo'n veertigduizend bezoekers haalt."

Het evenement is als Redhead Days gegroeid naar een vierdaags evenement dat van 1 tot en met 4 september wordt gehouden. Hoogtepunt is nog steeds de groepsfoto van alle roodharigen op zondagmiddag in de Willemstraat. De kick-off is op vrijdagavond in Aan Boord aan de Reigerstraat.