De tien kilometer tijdens de Singelloop van 2015
De tien kilometer tijdens de Singelloop van 2015 Wijnand Nijs

Geen aanpassingen rond Singelloop: ‘Veiligheidsmaatregelen al streng’

Sport

BREDA - De Singelloop heeft de veiligheidsmaatregelen rond het parcours de afgelopen al verscherpt. Extra maatregelen vanuit de organisatie zijn daarom niet gepland. Dat laat voorzitter Willem Butz desgevraagd weten.

De afgelopen dagen maakten onder meer Rotterdam en Amsterdam bekend drukke winkelstraten extra te beveiligen. Ook rondom evenementen, zoals het Corso in Zundert, werden extra beveiligingsmaatregelen genomen. In Zundert zijn roadblocks geplaatst.

“Ons parcours is altijd al afgesloten voor het verkeer en niet toegankelijk”, geeft Butz aan. “We hebben een uitgebreid hekkenplan, dat elk jaar vergroot wordt, net als het aantal verkeersregelaars.”

Butz geeft aan dat het plan met de gemeente Breda wordt besproken. “Die gesprekken gaan over calamiteiten en alles wat daarbij hoort.” Volgens de voorzitter nemen de maatregelen jaarlijks al toe. “Naarmate het evenement groter wordt, wordt onze verantwoordelijkheid groter. Wij willen niet dat een onverlaat het parcours op rijdt.” De Singelloop verwacht dit jaar rond de negentienduizend deelnemers.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat alle plannen worden door de gemeente met een aantal specialisten, zoals de brandweer, GHOR, politie, toezicht en handhaving en een verkeerskundige, worden getoetst. “Op basis van de veiligheidsplannen wordt een risicoanalyse gemaakt en worden de te nemen maatregelen besproken om risico’s te minimaliseren.”

Of recente gebeurtenissen betekenen dat er extra maatregelen genomen worden, wil de woordvoerder niet zeggen. “We communiceren voorafgaand aan evenementen niet wat die maatregelen per evenement zijn.”

Voor extra maatregelen kijkt de gemeente naar de informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding over het dreigingsniveau. “Bij de risicoanalyse wordt onder andere gekeken naar de locatie, het publieksprofiel, soort evenement en bezoekersaantallen. De burgemeester heeft de eindbeslissing over de te nemen maatregelen.”

Overigens kan het zijn dat er wel maatregelen worden genomen, maar dat het publiek dit niet ziet, geeft de woordvoerder aan, want: “Te nemen maatregelen kunnen zichtbaar en onzichtbaar zijn.”

Singelloop-voorzitter Willem Butz geeft aan dat het contact met de gemeente goed is. “Als blijkt dat er vragen komen over extra maatregelen, dan komen we daar uit. Dat is in ons aller belang.”