Afbeelding

Unieke samenklank Bredase klokken

Cultuur

BREDA -  Het is een uniek moment tijdens de opening van de expositie ‘Het Begijnhof door de ogen van Bredase kunstenaars’. Het gelijktijdig luiden van twee Bredase torenklokken door het Klokkenluiders Gilde Breda, zaterdag 9 september.

Het traditioneel inluiden van de Open Monumentendagen in Breda is dit jaar verbonden met het 750-jarig bestaan van het Begijnhof. Het Klokkenluiders Gilde Breda zet zich in om de eeuwenoude traditie van handmatig klokluiden zo veel mogelijk in ere te herstellen en luidt regelmatig de zware Nassauklok van de Grote Kerk.

Op het Begijnhof werd - tot enkele weken terug - voor het laatst in 1985 handmatig geluid. In 2008 werd de huidige Johannaklok van de St.-Catharinakerk in gebruik genomen. Onlangs zijn zijn bouwkundige aanpassingen uitgevoerd waardoor het voor het Klokkenluiders Gilde Breda mogelijk is bij speciale gelegenheden ook deze klok handmatig te luiden.

Belangstellenden zijn de negende welkom bij de ingang van  ‘t Valkenberg  aan de zijde van de Waalse Kerk, waar het Klokkenluiders Gilde Breda zichtbaar aanwezig is. Vanaf deze locatie zijn de klokken te horen en de torens te zien.

 De Johannaklok is te horen van 10.30 uur tot 10.45 uur, de Nassauklok van 10.35 uur tot 10.45 uur.