De eerste volledig elektrische vuilniswagen rijdt sinds maandag 21 augustus officieel door Breda.
De eerste volledig elektrische vuilniswagen rijdt sinds maandag 21 augustus officieel door Breda. Wijnand Nijs

‘Snel waterstof tanken bij Shell Konijnenberg’

Economie

BREDA - Breda moet op korte termijn waterstof kunnen tanken bij het Shell-tankstation aan de Konijnenberg. Die verwachting spreekt algemeen directeur Thomas Martin van eigenaar Van Tilburg-Bastianen Groep uit.

Het Bredase bedrijf wil dat doen samen met onder meer de gemeente en andere partners die betrokken zijn bij de realisatie van de eerste honderd procent elektrische vuilniswagen in Breda. Deze auto, die maandag gepresenteerd werd, kan eenvoudig door bouwer e-trucks worden aangepast met een waterstofcel die zorgt voor de elektriciteitsproductie.

“Wij geloven heel erg in waterstof”, geeft Martin aan. “Wij zien dat als een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst. Daar bereiden we ons op voor.” Het bedrijf, dat in de regio personenauto’s verkoopt, heeft met onder meer Audi en Volkswagen waterstofmodellen in de aanbieding. Ook andere merken, zoals Hyundai hebben zo’n variant van een elektrische auto.

“Het is nu een kip-ei-verhaal”, geeft Martin aan. Omdat er geen tankstation is, zijn deze auto’s nog onaantrekkelijk. “Wij zijn zeer geïnteresseerd om dit station te realiseren, maar daarvoor is wel consistent overheidsbeleid nodig, waarbij onze investering gedekt wordt door de overheid en het beleid niet ineens de andere kant opgaat.”

Wethouder Paul de Beer is eveneens optimistisch over de komst van een waterstoftankstation naar Breda. “De kans ligt er nu om daar echt werk van te maken”, geeft hij aan. “Ik hoop voor het eind van het jaar duidelijkheid over te hebben. Dit is iets wat we met elkaar doen, met provincie, bedrijfsleven en Waterstofnet dat die stations opricht.”

De Beer onderschrijft het belang van zo’n waterstofstation. “Dan loont het voor ondernemers om te investeren in die duurzame vorm van mobiliteit.”