Lilian Joosen en Pien Storm van Leeuwen.
Lilian Joosen en Pien Storm van Leeuwen. Plein Air aan de Mark

Ruim tachtig kunstenaars in en rond het Markdal bij Plein Air

Cultuur

BREDA - Kunstenaars, dichters en zogenaamde nieuwetijdskinderen vormen zondag 27 augustus weer een lint langs het Markdal vanaf de Duivelsbrug. Organisatoren Lilian Joosen en Pien Storm van Leeuwen vinden het vooral belangrijk dat de bezoekers er dicht bij kunnen komen, in de open lucht.

Door Joyce van Zijl

“De Plein Air aan de Mark is ontstaan vanuit een verzoek van de stichting Bruisend Ginneken om iets met kunst te doen”, vertelt Lilian Joosen. “Toen ik las dat in het verleden zogenaamde stiftdames in het Markdal schilderden, dichten en musiceerden was het idee voor de Plein Air geboren. Daarnaast is er ook de Kunstroute van het Ginneken.”

In een veranderende tijd is ook de opzet en samenstelling van het Plein-Air gezelschap langzaam aan het veranderen. Schilders, dichters en beeldhouwers vormen nog steeds de basis. “Ook dit jaar is er weer land-art, Jayea Jahway gaat een dertien manen-totem maken. En er is plaats voor de nieuwe-tijdskinderen. Waar vroeger stilte vereist was, zijn we nu wat ruimer in het toestaan van wat geluid. Dit omdat de mensen die hier willen zijn, wat te vertellen hebben, in zang of poëzie. Niet schreeuwend maar verstild en met aandacht.”

Joosen heeft een duidelijke mening over wat al dan niet kunst is. “Voor mij is iedereen welkom, als jij wil laten zien wat je maakt is dat voor mij voldoende. Ik probeer mensen in hun eigen kracht te zetten, geloven in wat je doet is het belangrijkste. Het publiek maakt de keuze. Het ligt uiteindelijk altijd bij de ontvanger. Wat ik mensen aanraad die kennis willen maken met kunst is: ga eerst eens kijken wat je raakt, wat iets met je doet. Zo ontwikkel je het vanzelf.”

Basis
“We hebben een vaste basis onder de kunstenaars, onder andere Maud van Nie en Jan Detrie zijn er vanaf het begin bij. Dit jaar komt ook weer een groep plein-air schilders uit Kalmthout. Bij de dichters zijn we heel blij dat Rob van Uden dit jaar mee doet, Pien is er zelf natuurlijk, Marijke Hoogwinkel is er met haar 1m2 podium, in totaal hebben we op dit moment al 19 dichters.”

Daarnaast komen nieuwe tijdskinderen Afke Post met ecoprints, Angela Dale met dot painted healing stones en Hugo Bikker met smudgekruiden. “Er is een Wereldkoor onder leiding van Pauline Ongering en Deborah Jacobs zingt gedichten. Weer heel veel variatie dus, en allemaal de moeite waard!”