De bouw van het station in 2014. Foto: NINE, Creative Agency
De bouw van het station in 2014. Foto: NINE, Creative Agency

‘Spoedzoekers woning ook in dorpen en buitenwijken’

Politiek

BREDA - Bredase woningcorporaties zouden in de toekomst in hun woningen tijdelijk vier, in plaats van de huidige drie, kamer moeten mogen verhuren. Dat voorstel doet het college aan de Bredase gemeenteraad.

Op die manier wordt het voor de corporaties eenvoudiger om hun woningvoorraad meer flexibel in te kunnen zetten door middel van kamergewijze verhuur. Die kamerverhuur was al mogelijk gemaakt bij de Aanpak Kamerverhuur, die in 2014 door de raad is vastgesteld.

“De noodzaak voor de verruiming naar 4 kamers komt vooral voort uit de betaalbaarheid van wonen en de wens tot spreiding van doelgroepen over de stad”, schrijft het college in de nota voor de raad.

“Vier in plaats van drie kamers betekent spoedzoekers ook in grotere huurwoningen, onder andere in de dorpen en buitenwijken, gehuisvest kunnen worden; er komt hiermee een ruimer bereik en aanbod voor spoedzoekers”. geeft het college aan. “Op basis van de Richtlijn kunnen spoedzoekers beter worden gespreid over de stad. Dus niet alleen in wijken met veel betaalbare woningen (tot minder dan € 630,- p/m)”, menen de bestuurders.

Volgens het college gaat het om een stijgend aantal spoedzoekers die op dit moment snel een woning nodig. “Platform 'Opnieuw Thuis' schat in dat het om circa 10% van de Nederlandse bevolking gaat”, schrijft het college.

“Het gaat onder andere om mensen die in scheiding liggen, die te maken hebben met huiselijk geweld, jongeren die uit een beschermde woonvoorziening komen, studenten en starters die op zichzelf willen gaan wonen, alsmede statushouders die gehuisvest moeten worden.”

De richtlijn betekent dat er een omgevingsvergunning voor tijdelijk gebruik kamerverhuur wordt verleend voor maximaal 5 jaar en maximaal vier kamers in een corporatiewoning. Daarbij geldt een maximum van tien procent van de corporatiewoningen per straat of appartementengebouw. Door de huur van een woning over vier in plaats van drie huurders te verdelen wordt de huurprijs aantrekkelijker, geeft het college aan.