Een opmerkelijke vangst donderdag 13 juni: een hennepkwekerij in een vrachtwagen. foto Perry Roovers / SQ Vision
Een opmerkelijke vangst donderdag 13 juni: een hennepkwekerij in een vrachtwagen. foto Perry Roovers / SQ Vision

Depla herhaalt: Meer politie nodig aanpak drugscriminelen

Politiek

BREDA - De politiecapaciteit in Breda vraagt om versterking voor de bestrijding van ondermijnende drugscriminaliteit. Dat geeft burgemeester Paul Depla van Breda aan in antwoorden op vragen van het CDA over criminaliteit in het buitengebied en toepassing van de wet BIBOB.

“Daarbij gaat het maar in tegenstelling tot wat de Commissarissen van de Koning hebben gegeven niet uitsluitend voor het platteland”, aldus Depla. Hij verwijst naar de brandbrief die de burgemeesters van de B5 en de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant begin dit jaar schreven.

Daarin deden ze een oproep voor een deltaplan en het beschikbaar stellen van extra middelen ter versterking van de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit in onze provincie. “Daaruit mag blijken dat ook wij van mening zijn dat extra inzet en versterking van de politie nodig is maar niet alleen voor het platteland. Onze grensregio wordt zoals bekend geconfronteerd met ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit en een daarmee verbonden ondermijningsproblematiek die veel inzet vergt.”

Die aanpak komt bovenop de aanpak van de reguliere criminaliteit, geeft Depla aan. “Dit stelt onze regio voor een dubbele opgave waar in de landelijke verdeling van de sterkte onvoldoende rekening mee is gehouden. Reden waarom wij van mening zijn dat voor onze regio meer capaciteit beschikbaar moet worden gesteld.”

Om criminelen geen voet aan de grond te geven, zet Breda extra in op de bewustwording rond ondermijnende criminaliteit. “Er zijn de afgelopen jaren meerdere bijeenkomsten geweest om het personeel bewust te maken van deze ernstige problematiek en het alert zijn op de kans dat criminelen misbruik proberen te maken van vergunningen en voorzieningen, maar ook wat zij bijvoorbeeld kunnen doen met signalen van mensenhandel.”

De wet BIBOB, die een toets mogelijk maakt op de herkomst van geld voor ondernemingen, wordt gericht ingezet. Slechts een klein deel van de vergunningaanvragers krijgt te maken met een BIBOB onderzoek, aldus Depla. “Dit geldt nadrukkelijk niet voor coffeeshops, prostitutiebedrijven en smart-, head- en belshops. Deze worden gegeven het potentieel criminogene karakter bij elke aanvraag getoetst.”