NAC verliest met 1-4 van PSV, tweede wedstrijd van het seizoen.
NAC verliest met 1-4 van PSV, tweede wedstrijd van het seizoen. Peter Visser

Wat voorafging aan NAC-Sparta

NAC

BREDA - NAC speelt deze vrijdag voor de tweede keer in vijf dagen thuis. Na de 1-4-nederlaag is nu Sparta de tegenstander. Tijd voor punten, weet ook trainer Stijn Vreven. Wat ging er aan het duel vooraf?

De wedstrijden
NAC heeft niet de makkelijkste tegenstanders getroffen om het seizoen tegen te openen. Bekerwinnaar Vitesse bleek twee weken geleden de vorm te hebben doorgetrokken. In Arnhem werd NAC met de neus op de feiten gedrukt: de eredivisie is andere koek dan de Jupiler League: 4-1.

Thuis tegen PSV liet NAC zien voor elke meter te kunnen strijden. Daarmee werd het PSV een helft lastig gemaakt. Maar na de 1-1 bij rust bleek de kwaliteit bij het kwakkelende PSV toch net wat hoger. Ook hier 4-1, maar voor veel fans met genoeg hoopgevende momenten.

De selectie
NAC heeft de band met City optimaal benut. Liefst zes spelers hebben hun luxe City-omgeving ingeruild voor het bourgondische Breda, en een kwam er zelfs definitief: Horsfield.

Deze week kreeg NAC een tegenslag. De van PSV overgekomen Rommens bleek een ernstige blessure te hebben opgelopen en is langere tijd uitgeschakeld. Rond de selectie gebeurt deze week sowieso veel. Vinnie Vermeer en Daan Klomp - die eerder deze week een contract voor drie jaar tekende - gaan op huurbasis meters maken bij FC Oss.

En daarnaast moet NAC een oplossing zien te vinden voor Jeff Stans en Gianluca Nijholt. Vorig jaar nog gehaald als routiniers voor langere tijd, nu spelend voor het tweede.  

De supporters
NAC weet zich gesteund door een ongekend grote schare supporters. Het aantal seizoenskaarten gaat richting 14.800, net geen absoluut record, maar dat komt vooral omdat de club niet alle plaatsen beschikbaar stelt voor een jaarkaart. Tegen PSV was het stijf uitverkocht, tegen Sparta zijn vrijdagmorgen nog enkele tientallen kaarten te verkrijgen.

En daarnaast is het vrijdag ook nog eens borreltijd: NAC- en Sparta-supporters drinken gezamenlijk een biertje op het supportersplein voorafgaand aan de wedstrijd. Zoals het hoort.

NAC-Sparta, vrijdagavond 20.00 uur.