Afbeelding

Singellopen voor de Helden van Breda

Sport

BREDA - Met dit jaar waarschijnlijk meer dan negentienduizend deelnemers is de Bredase Singelloop verreweg het grootste loopevenement van Breda. Singellopers combineren hun deelname steeds vaker aan een goed doel. BredaVandaag vertelt hun bijzondere verhaal. Deel 2: de Helden van Breda.

Wie zijn jullie?
“Wij zijn de Helden van Breda, een project van Stichting Present. Er is een team van twintig vrijwilligers dat zich inzet”, vertelt  projectleider Anita van der Helm, trainer bij ‘Verhalen die verder gaan’.

Aan welke afstand doe je mee?
“We lopen 5 km in ons ‘Helden’t-shirt, een loopshirt dat iedereen krijgt die zich via ons inschrijft. Maar je kunt ook individueel lopen op 10 en 21 km. Ook dan krijg je een shirt.”

Voor welk doel?
“Helden van Breda is een project waarbij verhalen opschrijven van Bredase helden. De afgelopen periode hebben we ruim honderd aanmeldingen binnengekregen en een selectieteam is bezig de vijftien mooiste te selecteren. Als de heldenverhalen klaar zijn geven we ze uit in boekvorm.”

“De lopers zijn kopers van het boek. Daarnaast krijgen deelnemers voor de €25 inschrijfgeld die ze bij ons betalen dus het T-shirt en een Meet & Greet achteraf met de Helden uit de verhalen. Begin september worden de Helden bekendgemaakt. Later in het jaar komen er ook nog live presentaties op het Kasteel van Breda.”

Waarom dit doel?
“Voor een hechte samenleving, waarbij we om anderen en de wereld om ons heen geven, heb je goede voorbeelden nodig. Het is heerlijk om te zien dat er zoveel mooie mensen zó dicht bij huis zijn te vinden. Wat ze doen, doen ze voor óns. Ook voor jou en mij. Ook dat geeft een goed gevoel.”

Wat wil je bereiken?
“Wie meeloopt geeft aan dat goed gedrag belangrijk is. Het kan gaan om rechtvaardigheid of onbaatzuchtigheid, maar ook om sportief gedrag of gewoon iets ondernémen in plaats van passief of verzuurd afwachten. We willen laten zien dat wij Bredanaars ons niets aantrekken van alle angst en verdeeldheid in de media en dat wij onze eigen agenda bepalen. En ook dat wij niet alleen bezig met consumeren of economische groei. Wij willen voor deze ene dag dat Heldengedrag het nieuws domineert!”

Waar kunnen we meer over je actie vinden?
Op onze Facebookpagina Helden van Breda

Ook in deze serie? Check hier hoe je je kunt aanmelden.