Logo bredavandaag.nl
De ooievaars in het Markdal. De vliegoefeningen zijn al begonnen. foto Henk Voermans
De ooievaars in het Markdal. De vliegoefeningen zijn al begonnen. foto Henk Voermans

Pa ooievaar Markdal overleden

BREDA - Staatsbosbeheer heeft vrijdagmorgen pa ooievaar dood aangetroffen in het Markdal. Het gaat om het mannetje dat de afgelopen jaren samen met zijn vrouw het nest bij staatsbosbeheer bewoonde. De dooie ooievaar werd  aangetroffen op steenworp afstand van het nest waar hij samen met zijn vrouw al een aantal jaren op rij succesvol broedde. Het is niet bekend hoe de vogel aan zijn einde kwam.


De vogel kroop in 2010 uit het ei bij het ooievaarsstation in Rossum. "Al in 2012 deed hij een eerste broedpoging in het Markdal. Zijn eerste twee jongen overleefden het natte voorjaar niet maar de daarop volgende jaren wist 'onze' pa ooievaar twaalf jongen groot te brengen", meldt Staatsbosbeer. "Dit seizoen vlogen er maar liefst vier jongen uit waarmee 'ons' ooievaarkoppel zich tot één van de meest succesvolle paren van Nederland mag rekenen."

De boswachters zegen de ooievaar afgelopen week nog trots op twee meter van het kantineraam door het hoge gras paraderen, op zoek naar een lekker maaltje. "Ik weet zeker dat mijn collega’s en ik niet de enigen zijn die bedroefd zijn. De ooievaars hadden een rijke schare aan trouwe volgers. Maar hoe triest het ook is…het is de natuur dat vogels dood gaan. Dit is te vroeg, dat realiseren we ons maar het is niet anders", schrijft Anneke Oomes.

De boswachter verwacht dat volgend jaar een nieuwe ooievaar het nest gaat bemannen, met of zonder de vrouw die de afgelopen jaren met hem een koppel vormde. "Het nest bleek de afgelopen jaren al erg in trek bij andere ooievaars maar pa wist indringers altijd met succes te verjagen. Daarom twijfelen wij er niet aan dat er ook komend jaar gewoon een ooievaarskoppel op de werkschuur van Staatsbosbeheer zal staan."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief