Logo bredavandaag.nl
Het Ampgia Ziekenhuis voorafgaand aan de nieuwbouw en verbouwing. De parkeerplaats gaat op de schop.
Het Ampgia Ziekenhuis voorafgaand aan de nieuwbouw en verbouwing. De parkeerplaats gaat op de schop. (Wijnand Nijs)

Actie Amphia en Bravis ziekenhuis tegen laaggeletterdheid

BREDA/ROOSENDAAL - Amphia en Bravis ziekenhuis zijn sinds maandag 4 september partners van ‘Taal voor het Leven’ van Stichting Lezen & Schrijven. Hierin werken lokale en landelijke organisaties samen om meer laaggeletterden te bereiken en bij te scholen.


In Nederland wonen 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. “Vaak hebben zij ook moeite met het omgaan met een computer. Laaggeletterden zijn meestal niet in staat om zelf informatie over hun gezondheid te vinden en te gebruiken”, aldus de ziekenhuizen. “Ze weten niet goed waar ze op het internet informatie kunnen vinden of snappen de instructies niet over het innemen van medicijnen. Bij een bezoek aan een ziekenhuis of zorginstelling lopen laaggeletterden tegen allerlei obstakels aan. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om informatie te lezen of een formulier in te vullen.”

Erkenning en begrip
Laaggeletterdheid wordt niet altijd door zorgverleners herkend. De ziekenhuizen geven een voorbeeld van een polisecretaresse die voor een paar goedkope leesbrillen zorgde. “Ze had toch wel veel patiënten aan de balie die, als ze een formulier moesten invullen, hun leesbril waren vergeten.” In een workshop leerde ze dat het een veel gebruikte smoes is om laaggeletterdheid te verbergen.

Onderschatte factor
“Laaggeletterdheid wordt in de gezondheidzorg onderschat”, zegt Bianka Mennema, lid van de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis. “Het is ons gezamenlijk belang om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken, zodat patiënt en zorgverlener elkaar beter begrijpen en kunnen helpen.”

Het Bravis ziekenhuis en Amphia gaan gebruikmaken van de hulpmiddelen die Stichting Lezen & Schrijven beschikbaar stelt. “Door de stichting samengestelde testpanels van (ex)laaggeletterden bekeken eerder websites, folders en voorlichtingsfilmpjes van beide ziekenhuizen. Dat leverde veel bruikbare tips voor aanpassingen op. Voor medewerkers is lesmateriaal beschikbaar over laaggeletterdheid. Daarnaast worden onderling kennis en ervaring uitgewisseld.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief