Afbeelding
Dirk Kinot

Metershoge, opblaasbare vluchteling naar Breda

Cultuur

BREDA - Breda heeft 20 september een primeur. Voor het eerst vaart het metershoge kunstwerk Inflatable Refugee in Nederland een haven in. De vluchteling was eerder te zien in Venetië.

Met het kunstwerk willen kunstenaars Schellekens & Peleman aandacht vragen voor migratieproblemen, die aan de orde van de dag zijn en iedere avond het journaal vullen. “Toch blijft het vluchtelingenprobleem voor veel Nederlanders een ‘ver-van-mijn-bed-show’.”, aldus de kunstenaars.

Schellekens & Peleman maakten een zes meter hoog opblaasbaar figuur die een zittende vluchteling voorstelt. “Ze kozen er bewust voor om de Inflatable Refugee uit te vergroten tot gigantische proporties. Hierdoor is de vluchteling groot genoeg om tot ver voorbij de horizon te kijken, zonder gedwarsboomd te worden door grenzen of ontbrekende documenten”, geeft festivalorganisatie Graphic Matters aan.

Het festival voor grafisch ontwerp benaderde de Belgische kunstenaars voor het naar Nederland halen van de ‘vluchteling’. “Zijn grootte vertelt iets over hoe het Westen naar hem kijkt. Vertegenwoordigt hij een kans of een probleem?”, aldus de aankonding.

De opblaasfiguur is gemaakt van hetzelfde materiaal als de boten die door mensensmokkelaars gebruikt worden om de overtocht te maken. De opblaasvluchteling komt 20 september rond 15.00 uur het Spanjaardsgat binnenvaren.

foto Dirk Kinot