Wateroverlast Park Valkenberg 2017, donderdag 14 september.
Wateroverlast Park Valkenberg 2017, donderdag 14 september. Gerrie Vermeulen

50.000 liter regenwater uit Valkenberg getrokken

Cultuur

BREDA - Een in waterafvoer gespecialiseerd bedrijf heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 50.000 liter water uit het Valkenberg gepompt. Goed nieuws voor Breda Barst. “Echt absurd, waar donderdag nog 25 centimeter water stond, is het nu droog.”

Voorzitter Jurgen Blommaert kan zijn verbazing over het effect van de pompactie nauwelijks onderdrukken. Donderdag was ‘t Valkenberg haast omgetoverd tot een zwembad.

Met man en macht hadden extra vrijwilligers al lopen sjouwen om het ergste leed op te lossen. Maar tegen de regen die maar bleef vallen, viel weinig te doen. “50 mm is er donderdag gevallen, begreep ik”, vertelt Blommaert.

De organisatie luidde opnieuw een noodkreet. “We hoopten dat iemand die ons een warm hart toedraagt ons kon helpen”, zegt de voorzitter. De gewenst hulp bleek echter zeer specifiek. “We hebben een gespecialiseerd bedrijf uit Rotterdam laten komen. Zij zijn tot vijf uur ‘s ochtends bezig geweest. We hebben wel extra kosten gemaakt, maar we konden niet anders.”

Het resultaat is ernaar. “Het is een wereld van verschil, echt niet normaal. Onder hoofdpodium was een grote vijver. Die grote plassen zijn weg. Nu schijnt de zon en hopen we dat het droog wordt.”

Deze vrijdag gaan de vrijwilligers het restant van de vloerdelen tactisch wegleggen.  “We gaan een pad maken en de plekken waar veel mensen komen zoveel mogelijk beschermen.”

Blommaert is optimistisch. “We gaan er een mooi feestje van maken. Als er zoveel bier gedronken wordt als er water uit het park is gehaald, dan hebben we een goed festival”, lacht hij.

De eerst band op het gratis festival speelt zaterdag om 14.30 uur, The Spyrk.