Afbeelding
Wijnand Nijs

Oppositie: ‘Waarom is verantwoording subsidie Serious Request geheim’

Politiek

BREDA - Oppositiepartijen Breda’97, CDA, Groen Links, BOB, Volkspartij Breda, Fractie Elbertse / Groeneweg zijn verbolgen over de manier waarop het college omgaat met de subsidieverantwoording rond Serious Request.

De raadsleden willen in openbaarheid kunnen discussiëren over de subsidie die BCX B.V. / Show Driven heeft gekregen voor de beveiligingstaken rondom Serious Request. Dat schrijven de fracties in nieuwe vragen aan het college.

Volgens de fracties blijkt nergens uit de voorwaarden van de subsidietoekenning dat de verantwoording geheim kan worden aangeleverd. De fracties wijzen er op dat de verantwoording inclusief controleverklaring van de accountant uiterlijk 1 mei 2017 de gemeente had moeten zijn. “Zover wij weten heeft de subsidieontvanger geen bezwaar ingediend tegen de voorwaarden van de subsidie.”

De fracties zouden het via via hebben moeten horen dat de subsidieverantwoording met accountantsverklaring in het geheime kastje ligt. Ze zeggen verbaasd te zijn over de geheime procedure. “Aangezien we het hier hebben over een subsidieverstrekking en niet over een zakelijke transactie, is een beroep op de geheimhouding ons inziens onterecht.”                   

In de brief geven de vragenstellers aan ook te willen weten welke voorwaarden en regelgeving er binnen de gemeente Breda is omtrent het geheim verklaren van een stuk. Aanvullend willen de fracties weten fracties de brief zien waarin de subsidieontvanger uitstel vraagt, net als de brief waarin het college uitstel verleent.

Ook willen de politici weten of de subsidieontvanger gevraagd heeft om geheimhouding. “Ondergetekenden verzoeken het college alsnog de subsidieverklaring openbaar te verklaren zodat de Raad in openheid kan spreken over de subsidieverantwoording maar ook over de eigendomsvraag van de met de subsidie gekochte attributen.”