Jack Zagers, Miriam Haagh, Bert Pauli en Nico van Os tijdens de presentatie van Logistics Community Brabant bij NHTV.
Jack Zagers, Miriam Haagh, Bert Pauli en Nico van Os tijdens de presentatie van Logistics Community Brabant bij NHTV. Wijnand Nijs

NHTV en NLDA werken aan master Logistiek

Economie

BREDA - NHTV en NLDA gaan samen een master logistiek ontwikkelen in Breda. Deze nieuwe opleiding moet voortvloeien uit de Logistics Community Brabant (LCB), die deze woensdag is aangekondigd.

Deze community moet onderwijs, overheid en ondernemers samenbrengen rond zes logistieke thema’s, met als doel innovatie onder vooral MKB te stimuleren. Uitvalsbasis van het netwerk wordt een kenniscentrum op de NHTV-campus in Breda.

Het is nog niet bekend wanneer deze gezamenlijke master in het onderwijsaanbod kan worden opgenomen. De onderwijsinstellingen moeten het curriculum daarvoor nog opstellen, waarna de accreditatie door het ministerie van onderwijs moet worden verkregen.

“Deze samenwerking van kennisinstellingen is van groot belang voor de doorstroming van HBO naar WO”, geeft wethouder Miriam Haagh (PvdA, onderwijs) aan. “Daarmee willen we een voorbeeld zijn voor andere instellingen in Nederland.” Op termijn moeten ook MBO-opleidingen aanhaken.

Bestuurder Nico van Os van NHTV onderstreepte namens de eveneens verbonden instellingen TU Eindhoven, Tilburg University en de Nederlandse defensieacademie het belang van die doorstroming. “Doel is de brains van Brabant verbinden met het bedrijfsleven.”

Verschil met andere initiatieven is dat dit initiatief is gestart vanuit de vraag van de ondernemers, waarvan er zo’n negentig aangesloten zijn. “Wij willen het antwoord geven op de vragen die leven en daarmee een impuls geven aan het onderzoek. Dat is van belang voor werkgelegenheid.”

Ondernemer Jack Zagers (Otentic Logistics) benadrukte het belang van samenwerking voor innovatie. “Wij willen hiervan het Sillicon Valley van de logistiek maken”, verwoordde hij het beelden. “Wij hebben als ondernemers de behoefte om uit het karrespoor getrokken te worden en op sporen terecht te komen die we niet kennen.”

Door de samenwerking moet er niet alleen een nieuwe opleiding ontstaan, maar moet ook voorkomen worden dat verschillende initiatieven in de kiem smoren, stel gedeputeerde Bert Pauli. “Daarvoor heb je een community nodig. Als overheid willen we hiermee zorgen dat er een vliegwiel ontstaat.”