Afbeelding
Archief Sint Willebrorduskerk

Nieuw elan voor Sint Willibrorduskerk

Cultuur

TETERINGEN - Teteringen viert zondag het 90-jarig bestaan van de Sint Willibrorduskerk. Na de plechtige eucharistieviering is de kerk voor iedereen tot diep in de middag de locatie waar de verjaardag met allerlei leerzame en ontspannende activiteiten feestelijk wordt gevierd.

Door Henk Ketelaar

Dat de Sint Willibrorduskerk een opmerkelijk gebouw is, weten maar heel weinig mensen. Eén van die weinigen is vrijwilliger Jac. van Haperen. Als een wandelende encyclopedie vertelt hij enthousiast hoe architect Jacques van Groenendael tot zijn ontwerp kwam, waarom de kerk haar voorzijde aan de Hoolstraat heeft, wie de gebrandschilderde ramen maakte, hoe één van klokken listig uit handen van Duitsers is gehouden, over de ontploffing in de kerk aan het einde van WO II, het kerkelijke relikwie in het altaar en nog veel meer. Allemaal verhalen waarin de  90-jarige de hoofdrol speelt en waarover Jac. van Haperen gepassioneerd kan vertellen.

Bouwpastoor
Waar nu de begraafplaats is, stond aan het begin van de vorige eeuw de RK-kerk. Die moest van de toenmalige bisschop Hopmans plaats maken voor een nieuwe, grotere kerk. “Pas toen pastoor Broeders met emeritaat ging en de nieuwe pastoor Joseph van den Muijsenberg aantrad, werd er gehoor aan gegeven.”

René van den Akker, penningmeester van de parochie daarover: “Als bouwpastoor ging hij voortvarend te werk. De parochianen hadden het benodigde bedrag ad 139.800 gulden al voor hem klaarliggen. Vanwege de bijzondere bouw in art deco-stijl geniet de kerk inmiddels de status van nationaal monument.”

Vooruitstrevend
De 90-jarige Sint Willibrorduskerk heeft een vooruitstrevende kerkgemeenschap. Die zocht onlangs samenwerking met de communiteit van de Missionarissen van het Goddelijk Woord, de SVD. “Lange tijd had de SVB in Teteringen haar hoofdvestiging van waaruit zij paters als missionaris uitzond over de hele wereld”, vertelt Van den Akker.

“In omgekeerde beweging komen nu paters terug in ons midden. Vanuit die samenwerking hebben we namelijk begin dit jaar Pater Bert Wooning mogen verwelkomen, die door de bisschop tot eindverantwoordelijke priester is benoemd. Daarvoor was hij jarenlang missionaris in Paraguay.”

Toekomst
Voor de toekomst gaan Pater Edmund Owusu uit Ghana en Pater Richard Lobo uit India het pastoraal team versterken. “Een initiatief dat nog maar op een paar andere plaatsen in Nederland te zien is,” vertelt René van den Akker. “Het was wel een gokje. We wisten namelijk niet hoe de gemeenschap zou reageren en dat is alleszins meegevallen. Ondanks dat zij het Nederlands nog niet helemaal machtig zijn, zijn we bijzonder blij met hun komst. Wij ervaren nu wat de mensen gevoeld moeten hebben die destijds onze missionarissen ontvingen en dat is toch wel bijzonder.”

Feestprogramma
10.00 uur: Feestelijke eucharistieviering.
11.00 uur - 13.00 uur: Koffie en een glaasje, torenbeklimming, kinderspeurtocht in de kerk, tentoonstelling kerkschatten en kerkhistorie.
15.30 uur - 17.00 uur: ‘Van Wiegelied tot Requiem’, concert van Cantabile Plus o.l.v. Maria Kuypers-van Leeuwen (kaartverkoop aan de kerk).