Afbeelding
Wijnand Nijs

Klimaatinstallatie stadhuis krijgt opknapbeurt van bijna zeven ton

Politiek

BREDA - De klimaatbeheersing in het stadhuis aan de Grote Markt ondergaat de komende periode een fikse opknapbeurt als het aan de raad ligt. De gemeenteraad beslist donderdag over een investering van zeven ton voor aanpassing van dat klimaatsysteem.

Met deze maatregelen moeten de klachten rondom het binnenklimaat in diverse ruimtes van het stadhuis aan het Stadserf 1 verholpen zijn. De gemeente brengt duurzame klimaatinstallaties aan in de locaties raadzaal, collegekamer, commissiekamer en trouwzaal.

“Het is bekend dat het binnenklimaat van diverse ruimtes in het monumentale stadhuis aan het Stadserf niet voldoet aan de huidige eisen”, schrijft de raad in het voorstel, dat door de fractievoorzitters is gemaakt. “Er zijn hierover de afgelopen jaren regelmatig klachten ontvangen. Doordat de lucht niet wordt ververst en er niet wordt gekoeld ontstaat in ruimten waar veel personen verblijven een forse verhoging van het CO2 percentage en stijgt de temperatuur. Deze combinatie veroorzaakt klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid en is leidt tot overtreding van de ARBO wetgeving.”

Met de maatregelen moet de situatie aanzienlijk verbeteren, verwacht de raad. De gemeenteraad gebruikt de noodzakelijke verbouwingen vanwege onder meer het nieuwe vergadersysteem aan voor aanpak van het klimaatprobleem in het monumentale pand.

Het stadhuis krijgt een duurzame verwarmingsinstallatie. Het gebruik van een duurzame omkeerbare buitenlucht warmtepomp moet het gasverbruik in het stadhuis met 50% reduceren. “Er wordt een energiebesparing verwacht van 20% (€ 3.115,- per jaar) en een CO2 besparing van 12%.”                 

“De installatie wordt zodanig aangelegd dat deze op een later moment eenvoudig is uit te breiden naar andere ruimten in het stadhuis.” De ruimtes die nu worden aangepast zijn de raadzaal, collegekamer, commissiekamer en de grote trouwzaal. De eerste drie ruimtes worden gebruikt voor de wekelijkse raadsvergaderingen.