Afbeelding
Stef Goedhart/BredaVandaag

Zou jij willen wonen in de rechtbank aan de Sluissingel?

Economie

BREDA - Vormgever Stef Goedhart heeft al jaren de rechtbank aan de Sluissingel als zijn bijna buurman. Toen in de buurtgroep op Facebook een verzoek van de gemeente Breda voorbij kwam om ideeën aan te leveren de invulling van het gebied, bedacht hij zich geen moment.

Het betonnen blok komt komende zomer leeg te staan als de rechtbank en ook het Openbaar Ministerie verhuizen naar de nieuwbouw aan de Stationslaan. Daarmee komt liefst 19.000 vierkante meter aan vloeroppervlak vrij voor herbestemming.

“Veel reacties van buurtgenoten waren samen te vatten in een woord: slopen”, vertelt Goedhart. “Ik dacht ook ‘het is een verlept pand, de Schwung is er af. Maar volgens mij kan je er wel wat mee.”

Hij ging een keer op onderzoek uit, maar werd door een brommige portier niet verder gelaten. Toch heeft hij wel een beeld bij wat er kan met de ruimtes en zalen. De ontwerper, die de afgelopen jaren ook zijn stempel drukte op het NAC-shirt door de schuine banen in het ontwerp terug te brengen, ziet wel wat in een combinatie van wonen, cultuur en werken.

In Photoshop ging hij aan de slag met de virtuele opknapbeurt. De rechtbank verschiet daarop van kleur. De vormgever voegde bomen en gevelgroen toe en bekleedde de zijgevels met zonnepanelen. Een naam - en uiteraard een logo - heeft hij ook al: ‘Sluis’, inclusief een ondertitel: ‘Groen, cultuur, wonen’.

“Het concept SLUIS kan een directe verbinding naar het toekomstige Seeligpark vormen”, stelt hij. “Door optimaal gebruik te maken van de laatste duurzame technieken binnen en buiten het gehele pand, geeft het de wijk Fellenoord een enorme facelift.”

Hij fantaseert door. “Het zou mooi zijn als er een aanlegsteiger zou komen met aan de kant van de Sluissingel daghoreca, dat je je bootje daar even kunt aanleggen. In de zalen kun je tentoonstellingen houden, of een werkplaats maken. En in de kantoren werkplekken en woningen. Het gebouw heeft veel hoogteverschillen, dat leent zich voor groene terrassen.”

Zijn plan is niet doorberekend. “Maar dat hoeft ook niet. Het is mooi om wat discussie los te maken. Het lijkt me zonde om het zo te slopen. Het pand leent zich juist voor iets excentrieks. Je ziet ook dat een aantal mensen dat eerst voor slopen was, nu enthousiast is over mijn plaatje.”

De gemeente is al jaren aan het broeden op een visie voor het gebied Gasthuisvelden, waar ook dit pand deel van uitmaakt.  Een concreet plan is er echter nog niet.