Op weg naar 538Koningsdag 2015. Een oranje stroom van station naar het Chasséveld.
Op weg naar 538Koningsdag 2015. Een oranje stroom van station naar het Chasséveld. Stadsfotograaf Breda

Tekort politie: Verantwoordelijkheid veiligheid meer bij organisatie

Politiek evenementen

BREDA - Organisatoren van evenementen en festivals krijgen vaker verantwoordelijkheid voor veiligheid en crowdmanagement rond het terrein. Oorzaak is het tekort aan politiecapaciteit.

Dat vertelde burgemeester Paul Depla tijdens een toelichting aan leden van de gemeenteraad.  Hij gaf als voorbeeld 538Koningsdag. “De organisator moet zorgen voor veiligheid op het terrein, maar het evenement zorgt ook voor een bezoekersstroom van station naar Chasséveld.”

Bezoekersstroom
In het geval van Koningsdag levert dat  538 ook verantwoordelijkheid voor bezoekersstroom. “Daar moet u uw verantwoordelijkheid nemen”, aldus hoe Depla dat verwoordde tijdens de bijeenkomst. “Dat heeft ook te maken met politiecapaciteit.”

Organisator is verantwoordelijkheid voor beveiliging en veiligheid. “Het is zijn feestje. Geldt voor een café, maar ook voor festival. Kijk naar NAC. In het stadion is de veiligheid voor stewards en Scorpions, als misgaat dan ME. Zie de wedstrijd tegen Roda JC.”

Basile Lemaire (Volkspartij Breda) vroeg om toelichting naar bij het voorbeeld van het blikjes gooien bij Palm Parkies. “In eerste instantie de beveiligers. Als echt uit de hand loopt, dan heb je kans dat politie optreedt. Dat is een afweging. Afhankelijk van risicoinschatting is noodhulp aanwezig.” Hij gaf daarbij weer een voetbalwedstrijd als voorbeeld. “Bij NAC-Sparta was geen enkele politie aanwezig. Als NAC-Willem II is er altijd ME aanwezig.”

Evenementen in regio
Hoe hoger het risico, des te meer politie op de achtergrond. Dat kan leiden tot verbieden van een evenement. “Zoals voetbalwedstrijden werden verboden toen de politie staakte.” Ook andere evenementen buiten Breda kunnen ook effect op inzet van politie. “Bijvoorbeeld Corso en Decibel. Dat betekent niet dat we niets kunnen organiseren, maar dat we geen risicovolle evenementen kunnen organiseren.

De mate waarin organisatoren een grotere rol nemen in het zorgen voor de veiligheid, verandert de kans op een vergunning. “Naarmate een organisator meer doet, kan de politie minder doen. Als je meer doet als, is kans op vergunning groter.” Daarbij gaat het om de zwaarste categorie evenementen (cat. C.)

Depla schetste een aantal dilemma’s bij. Onder meer als het gaat om de eindtijd, tot waar loopt evenemententerrein. “Is er een evenement op de Havermarkt, loopt dat terrein dan tot Vismarkt en Grote Markt?”

Terrorisme
Een ander dilemma volgens de burgemeester is terrorisme. “Daarbij hebben we te maken met zaken waar organisator geen weet van heeft.” Dat kan leiden tot roadbarriers zoals bij het corso in Zundert, geplaatst door de organisator. “Je merkt dat er veel druk ligt om maatregelen te nemen. Wij in Breda zijn van mening dat er alleen maatregelen nodig zijn als er signalen zijn. anders lopen de kosten enorm op. Niet aannemelijk dat IS een aanslag wil plegen op vrijmarkt in het Valkenberg.”