Afbeelding
Joris Knapen

Bavelse Berg Challenge biedt kinderen finish berg op

Sport

BAVEL - Profwielrenner worden. Vele jonge rennertjes dromen ervan, maar voor de meeste is een wielercarrière niet weggelegd. De kans om te ervaren hoe het is om na een echte rit spectaculair te finishen bovenop een berg ligt echter binnen handbereik. Door mee te doen aan de Bavelse Berg Challenge beleven sportieve kids een onvergetelijke dag.

Met dank aan Servais Knaven. De voormalige profwielrenner, in 2001 winnaar van de wielerklassieker Parijs-Roubaix, is namelijk de man achter het idee voor de Bavelse Berg Challenge. Vier jaar geleden deden zijn kinderen mee aan een mini-versie van Parijs-Roubaix voor kids in de leeftijd van acht tot veertien jaar.

Voor de kroost van Knaven een onvergetelijke ervaring. “Ze waren echt superenthousiast. Dat bracht me op het idee om iets dergelijks ook in de buurt te houden”, vertelt Servais Knaven. “Voor jonge wielrenners zijn er immers meestal alleen de zogeheten ‘rondjes rond de kerk’ en de trainingsparkoersen bij de wielerclub. Nu wordt er echt van A naar B gereden. Dat is uniek.”

Bavelse Berg
Na een kleine zoektocht kwam Knaven terecht bij de Bavelse Berg, waar vorig jaar een uiterst succesvolle eerste editie kon worden gerealiseerd. “Met onze Stichting Pavé76 hebben we ook de mini-Acht van Chaam gehouden. Voor kinderen een dag om nooit te vergeten. Een finish met publiek, een huldiging, noem maar op”, geeft Knaven aan.

“Iedereen weet maar al te goed hoe leuk je sommige dingen vond als kind. Dat is ook onze insteek: kinderen een fantastische ervaring bieden. Dat doen we met de Bavelse Berg Challenge, een echte happening. Het leuke is dat de startplaatsen stuk voor stuk dorpen zijn met een brok wielerhistorie: ze hebben of hadden stuk voor stuk profcriteriums.”

Internationaal
In het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 september vormt de Bavelse Berg dus opnieuw het decor van een wielerspektakel waarbij jeugdige fietsers centraal staan. Om aan de enorme vraag te kunnen voldoen is het evenement zelfs uitgebreid van één dag naar twee dagen. De zaterdag is er nu speciaal voor de mountainbikers en op zondag krijgen de wielrenners ruim baan. Elke wielercategorie rijdt haar wedstrijd.

Er zijn inmiddels aanmeldingen uit België, Luxemburg, Denemarken, Ierland, Portugal en zelfs Litouwen voor de komende editie van de Bavelse Berg Classic. Servais Knaven sluit zelfs niet uit dat het evenement in de toekomst nog verder haar vleugels uitslaat. “Wellicht kunnen we een soort klassement in het leven roepen in samenwerking met de mini-Parijs-Roubaix en een wedstrijd in België, waarbij we de winnaars over en weer uitnodigen. Maar dat is toekomstmuziek. Eerst willen we de Bavelse Berg Challenge verder op de kaart zetten.”

De finish bovenop de Bavelse Berg is voor menig renner een mooie uitdaging, aangezien er stijgingspercentages tot 12% tussen zitten en de beklimming zo'n 600 meter lang is. Hoe jonger de renners, hoe dichterbij de Bavelse Berg zij zullen starten. De startpunten zijn Bavel, Ulvenhout, Strijbeek en Chaam.

Meer informatie over de Bavelse Berg Challenge en de activiteiten van Stichting Pavé76.