Vanaf de Nassausingel bij het AZC vertrok zaterdag een Vredesmars richting het voormalige Belastingkantoor. Een paar honderd Bredanaars liepen mee.
Vanaf de Nassausingel bij het AZC vertrok zaterdag een Vredesmars richting het voormalige Belastingkantoor. Een paar honderd Bredanaars liepen mee. Perry Roovers

‘Ander geluid laten dan het dominante geluid van angst, identiteit en veiligheid’

Algemeen

BREDA – Al veertig jaar lang wordt er jaarlijks door PAX de nationale vredesweek georganiseerd. Dit jaar vindt deze week van 16 tot en met 24 september plaats. Mondiaal Centrum Breda zet zich ook in tijdens deze week.

Vorig jaar organiseerde Mondiaal Centrum Breda nog een vredesmars, maar dit jaar gaat het centrum het helemaal anders doen. “Bij zo’n mars komt nogal wat organisatie kijken en daar hadden we dit jaar niet genoeg mankracht voor”, vertelt Jan Hopman, voorzitter van het Mondiaal Centrum. “Maar we hebben een eigen gebouw en daar kunnen we ook van alles organiseren.”

Op zaterdag 23 september organiseert het Mondiaal Centrum Breda een potpourri van culturen. Op deze dag is iedereen die nieuwsgierig is welkom om kennis te maken met verschillende culturen. Er zullen in het gebouw van het MCB stands staan waar kledingdracht, dans, muziek en eten uit diverse culturen centraal staan. Denk hierbij aan stands uit Eritrea, Syrië, Palestina, Israël, India, Chili, Somalië, Koerdistan, Marokko en Nederland.

Dit jaar staat vooral het thema ‘vluchtelingen’ centraal. “We willen eens een ander geluid laten horen dan het dominante geluid van angst, identiteit en veiligheid,” zegt Hopman. “Het is de grootste uitdaging van deze tijd om culturen samen te brengen.” Hopman verwacht dat er veel Bredanaars zullen komen die nieuwsgierig zijn naar andere culturen en die iets hebben met vluchtelingen.

Helaas zijn er ook veel mensen die kritisch tegenover vluchtelingen staan, constateert Hopman, die niet bang is voor demonstraties. “Wat wij organiseren is iets cultureels en niet iets politieks. Daar kan toch niemand iets tegen hebben?”

Op woensdag de 27e wordt er voor de vredesweek in het Mondiaal Centrum Breda ook nog een theaterstuk gespeelt.