Afbeelding
Joëlle Nieuwkerk

Taptoe na twaalf jaar terug in Breda

Cultuur

BREDA - Komende zaterdag is het zover: dan wordt voor het eerst sinds twaalf jaar weer een taptoe gehouden in Breda. Met zes andere topkorpsen, waarvan er eentje uit Duitsland, verzorgt Showkorps Concento een Bredase taptoe. Plaats van handeling is het speelveld van de KNVB-hoofdklasser v.v. Baronie op het sportpark De Blauwe Kei.

Door Henk Ketelaar

Concento, dat samenklank betekent, is het laatste showkorps dat de stad Breda nog rijk is. Dit korps laat zich onder andere zien op taptoes elders in het land en bij straatoptredens, zoals die tijdens de intocht van Sinterklaas. “Deze taptoes kosten veel geld die met straatoptredens niet gecompenseerd kunnen worden. Daarom reizen we een aantal keren per jaar naar Frankrijk voor straatoptredens die daar vrij goed worden betaald. Daarvan kopen we uniformen, muziekinstrumenten en dergelijke”, legt Joeri Remie, secretaris van Concento, in het kort de verrichtingen van de vereniging uit.

Taptoestad
Concento doet regelmatig mee aan taptoes die andere korpsen jaarlijks in hun woonplaats organiseren. Concento vond het altijd al jammer dat de Nationale Taptoe de stad had verlaten en was van mening dat een dergelijk jaarlijks terugkerend evenement zou moeten terugkeren. Omdat het er maar nooit van kwam, hakte het bestuur van Concento twee jaar geleden de knoop door met het besluit om voor de stad een taptoe te gaan organiseren. “De gemeente Breda stond erachter en verleende alle medewerking.”

Locatie
“Als eerste gingen we op zoek naar een geschikte locatie”, vervolgt hij. “Het liefst eentje in de binnenstad. Verschillende plekken kwamen daarvoor in aanmerking, zoals de parade van de KMA en de Grote Markt. Beiden vielen af; de parade om veiligheidsredenen, de Grote Markt om haar terrassen. De minimale taptoeoppervlakte is namelijk 30 bij 40 meter, waarbij ook nog eens rekening moet worden gehouden met de bouw van een tribune.”

De zoektocht eindigde  bij V.V. Baronie, waar een overdekte tribune met 550 zitplaatsen mooi zicht garandeert. “Het Baroniebestuur reageerde enthousiast en verleende alle steun en medewerking. Zo mogen we bijvoorbeeld tijdens de taptoe ook de kantine gebruiken.”  

Commissie
Zes topkorpsen maken samen met Concento hun opwachting met aan het einde van de avond een spetterende finale op het veld. Als onderdeel van die finale laten ook de muzikanten van Breda City Pipes en Drums zien wat zij in hun mars hebben. “Het wordt een gezellig, kwalitatief hoogstaand muziekspektakel dat wij elk jaar rond deze tijd willen gaan organiseren”, besluit Remie. “De belangstelling is er al, want de zitplaatsen zijn al bijna uitverkocht.”

Terrein geopend 19.00 uur aanvang taptoe 20u. Voorverkoop en meer info: zie www.concento.nl.  Kaartverkoop vanaf 18.45 uur.