Afbeelding
Yvette de Wit

Petitie voor verlengen openingstijd nachtclubs Breda tot zes uur

Cultuur

BREDA -  Het nachtleven in Breda mag wel wat spannender. “Vooral de clubcultuur”, geeft Billy Zomerdijk aan. Hij startte eerder deze week een petitie voor verruiming van de sluitingstijden. “Voor twee of drie clubs, echt niet voor alle cafés.”

Meer dan zestienhonderd keer is de petitie inmiddels ondertekend. De ‘noodkreet’ sluimerde al eventjes bij Zomerdijk van Local Motion. “Ik zet me al tien jaar in voor de nichemarkt, de clubcultuur. Dat is de laatste jaren roeien met de riemen die we hebben. We merken dat er alleen Bredanaars op af komen, zouden ook graag mensen uit andere steden willen hebben.”

Dat extra publiek is nodig om meerdere redenen, vertelt de organisator, die ook onder meer voor de Graanbeurs programmeert. “We willen talenten laten zien, die nu vertrekken naar andere steden omdat er te weinig ruimte is om iets goed neer te zetten.”

Daarnaast zit het hem in de mogelijkheden om voor een clubavondje voldoende bezoekers te krijgen. Publiek dat nodig is om echt iets bijzonders neer te zetten.“Voor clubavonden programmeer je artiesten, zet je een decor weg, maak je een lichtshow. Het is exclusiever, anders dan in de kroeg. Daar is ook niks mis mee, maar het is een andere manier van uitgaan. Het gaat ons echt om de clubcultuur.”

De oplossing is volgens de opstellers, naast Zomerdijk ook Mauro Boer, Maarten Lammertink en Yorick Knijff,  van de petitie eigenlijk een stap terug naar de tijd dat er nog maar een paar nachttenten waren en het verschil in sluitingstijd tussen club en café bestond. “Wij denken daarom dat de verruiming van sluitingstijden van de clubs, niet van de cafés, veel zou oplossen. Voor ons als ondernemers en de clubs met wie we in gesprek zijn zou dat extra mogelijkheden bieden.”

Voor de verruiming van de sluitingstijd van enkele clubs, zou ook geen aanpassing van het nachtnet nodig zijn. “Als bezoekers na zes uur ‘s ochtends naar huis gaan, kunnen ze ook gewoon de eerste trein pakken. Daarmee komt bezoek van buiten Breda ook makkelijker naar een exclusieve clubavond.”

De twee of drie clubs die zo’n vergunning tot zes uur zouden moeten kunnen krijgen, moeten volgens Zomerdijk wel aan wat eisen voldoen, waaronder het formaat en de opzet van de avonden. “Ze zouden bijvoorbeeld entree moeten vragen.”

Zomerdijk en co hebben inmiddels ook reacties gehad vanuit de politiek. “Komende week gaan we met twee partijen al in gesprek. “Kijken wat ze te vertellen hebben, en kijken hoe wat.”