Nikki Pommer

Breda hoopt dat nog eens zes wijken gaan begroten

BREDA – Na twee pilots in zowel Prinsenbeek en Princenhage, heeft Breda Begroot op woensdagavond 27 september een vervolg gekregen. De gemeente Breda organiseerde een meet&greet rondom het project voor bewoners die al betrokken waren.


Door Nikki Pommer

De avond was vooral bedoeld om mensen te enthousiasmeren, zodat zij Breda Begroot de komende tijd ook in hun wijk tot uitvoering gaan brengen. “Wij hopen dat er na deze avond minimaal zes wijken zijn die zich aanmelden voor een volgende ronde. Zo willen we uiteindelijk dat alle wijken in Breda met Breda Begroot aan de slag gaan”, aldus wethouder Patrick van Lunteren.

Breda Begroot is een nieuwe manier om bewoners inzicht te geven in het beschikbare budget van de gemeente. Wijkbewoners kunnen door middel van een koers kaartspel gaan bepalen waar het budget ook daadwerkelijk aan besteed gaat worden. Een mooie ontwikkeling, vindt wethouder van Lunteren: “Burgers worden steeds mondiger en willen graag weten wat er met het beschikbare budget gebeurt. Door Breda Begroot krijgen ze dat inzicht, maar raken ze zelf ook betrokken omdat ze mee mogen beslissen. Zo zie je dat er verbinding tussen bewoners ontstaat.”

Het programma van de avond werd voornamelijk ingevuld door het delen van ervaringen vanuit de pilots, het bekend maken van de planning en natuurlijk was er ruimte voor vragen vanuit de bewoners die ook met het plan willen gaan werken.

Mark van Oosterbosch was namens Prinsenbeek erg enthousiast: "Wij kunnen de pilot in Prinsenbeek als zeer succesvol ervaren. Maar liefst 938 mensen hebben het koers kaartspel gespeeld. Dat heeft geleid tot concrete plannen die in 2018 uitgevoerd worden," vertelde Mark, tijdens zijn presentatie. "Uit de resultaten van het kaartspel bleek dat de grootste behoefte van de bewoners lag bij het herinrichten van de markt. De gemeente heeft hier budget voor toegekend. Ook de demo van het buiten fitnesspark wordt vervangen door blijvende toestellen."

Tijdens de meet&greet toonden wijkbewoners uit onder andere Ulvenhout, Blauwe Kei en Bavel interesse om Breda Begroot uit te gaan voeren in hun eigen wijk.

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief