Afbeelding

Bredanaar John van Ierland brengt biografie Gerben Karstens uit

Cultuur

BREDA- Schrijver John van Ierland presenteert 16 oktober zijn biografie over Gerben Karstens. De Bredanaar volgende Karstens een tijd. Het leverde een biografie en een hechte vriendschap op.

“Gerben Karstens is bijna een mythisch figuur in het wielrennen. Hij combineerde veel grappen met een hoog niveau van sport,” zegt van Ierland. “Veel mensen probeerden te achterhalen hoe zijn grappen in elkaar staken, maar daar praatte hij vaak overheen.” Volgens Van Ierland waren er weinig mensen die er achter kwamen hoe Karstens nou echt was. “Mensen zeiden ‘zorg nou eens dat er een boek komt over Gerben Karstens’. Vandaar nu zijn biografie.”

“De biografie is tot stand gekomen doordat we elkaar dagelijks spraken,” zegt Van Ierland. “We zaten vaak samen, reden overal samen naar toe en spraken veel. Daarbuiten ben ik natuurlijk alle archieven ingedoken en heb ik naasten van Gerben geïnterviewd.” Die naasten hebben allemaal een sterke mening over Karstens. “Zo zeggen veel van hen dat hij enorm eigenwijs en soms zelfs egoïstisch was,” zegt Van Ierland. “Maar dat moet ook wel als topsporter.”

De presentatie van de biografie vindt plaats op maandag 16 oktober in Oosterhout. “Tijdens de presentatie heeft Gerben de hoofdrol, ik presenteer en iedere keer komt er een nieuwe spreker het podium op. Deze sprekers zullen allemaal wat anekdotes geven. Daarna zal natuurlijk het boek gepresenteerd worden.”

Er staat nog meer moois in het verschiet voor Van Ierland. “Binnen een maand komt er een roman van me uit; Kasseien. Deze roman gaat over vriendschap en speelt zich af in Amsterdam,” vertelt Van Ierland. “Dat gaan we landelijk ook groots wegzetten. Maar daarover later meer.”