NAC boekt een sensationele 0-2-zege op Feyenoord in De Kuip, zaterdag 23 september 2017. Peter Visser

NAC verliest en moet leren dat wedstrijd negentig minuten duurt

BREDA - Zuur. In de blessuretijd moest NAC een tegentreffer incasseren tegen Roda JC. Het koste de ploeg van Vreven een punt. Wederom was de les duidelijk: een wedstrijd duurt negentig minuten. Geen zestig.

De bal kwam al na twee minuten in het strafschopgebied voor de rechtervoet van Giovanni Korte, maar de vleugelaanvaller wist de bal niet voorbij doelman Jurjus te schieten. De Roda-keeper tikte de bal uit de korte hoek.

De eerste helft was er niet een die in de geschiedenisboeken terug te vinden zal zijn. Er werden fouten gemaakt door beide ploegen en voetballend viel het tegen. Toch was NAC wel de bovenliggende ploeg.

De grootste kans op een voorsprong voor de Bredanaars werd om zeep geholpen door Rai Vloet. Na een goede combinatie schoot hij de bal een meter over de lat.

Het begin van de tweede helft was identiek aan die van de eerste. Weer was het Korte die eens kans kreeg om een te scoren en weer was het doelman Jurjus die dat voorkwam. Dit keer ging het schot laag over de grond en was de keeper alert genoeg om de bal te blokken.

Weer leek her mis te gaan rond de zestigste minuut. De grootste, en tevens eerste, kans voor Roda JC was voor Mario Engels. De aanvaller zag zijn schot echter over de achterlijn verdwijnen nadat de bal de buitenkant van de paal had gekust.

De Limburgers waren in die fase van de wedstrijd feller dan NAC en raakten voor de tweede keer de paal. Gustafson besloot de bal over Birighitti heen te stiften in plaats van hem langs de doelman te schuiven. De Australische doelman had duidelijk een engeltje op de lat zitten, want weer scheelde het maar een paar centimeters.

In blessuretijd kreeg Roda een vrije trap. De bal werd direct op de goal geschoten en doelman Birighitti verkeek zich op de inzet: 0-1.

NAC lijkt dit seizoen op een leerling uit de brugklas met een specifiek studieprobleem. Hoe graag het ook wil, tot dusver is het nog niet gelukt om de spelers die ene belangrijke les te leren: een wedstrijd heeft negentig minuten in plaats van zestig. Wanneer de Bredanaars dat op het veld laten zien, gaan er meer punten worden veiliggesteld.