Afbeelding

NAC-supporters zien koop stadion wel zitten, maar...

NAC

BREDA - NAC-supporters zien het in ruime meerderheid wel zitten om eigenaar te worden van het NAC-stadion. Dat kan afgeleid worden uit een poll die B-Side Rats heeft gehouden onder zijn bezoekers naar aanleiding van het idee dat BredaVandaag lanceerde.

BredaVandaag stelde afgelopen week dat de koop van het NAC-stadion door de supporters de meeste logische keuze zou zijn. Daarmee zou NAC een eigenaar hebben die het beste met de club voor heeft en geeft Breda niet een commerciële partij tegen een relatief laag bedrag het stadion in handen, zonder dat daar keiharde garanties voor een lagere huur tegenover staan.

De supporters zouden voor €500 een aandeel stadion kunnen kopen. 42 procent van de deelnemers aan de poll (574) zeggen dat wel te willen. Dertig procent (409) zou wel aandelen willen in het stadion, maar vindt €500 te veel.

In de reacties onder de poll staan verschillende kritische reacties. Een aantal fans ziet vooral problemen met de onderhoudskosten, of denkt dat er geen 10.000 supporters gevonden kunnen worden. En als ze gevonden worden, dat er chaos ontstaat met zoveel verschillende eigenaren. Dat laatste denkt ook Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van NAC: ““Ik denk niet dat dat goed gaat met zoveel eigenaars, en ik denk ook niet dat je zoveel mensen kunt mobiliseren.”

Verschillende supporters zien koop wel zitten, maar doen andere suggesties. “Voor dat bedrag kun je als supporters veel beter 51% van de aandelen NAC kopen (naar Duits model)”, zegt een fan. “Je laat 10.000 SCC houders 500 euro vooruit betalen en vraagt NAC geen huur meer”, stelt Oldskool. In ruil daarvoor krijgen de seizoenskaarthouders korting op het kaart tot  het vooruitbetaalde bedrag is teruggegeven. “Hiermee financiert NAC dus zelf de aanschaf van het stadion, met een voorfinanciering vanuit de supporters.”

Een andere fan ziet eerder 2500 supporters of bedrijven 2000 euro inleggen, waarmee zij het stadion kopen, in ruil voor twaalf jaar lang een gratis seizoenskaart. In deze rekensom mist NAC twaalf jaar lang de inkomsten van 2500 seizoenkaarten, maar heeft het ook geen huurkosten meer. Netto 275.000 euro in de plus.

Het Bredase Crowdestate ziet mogelijkheden voor een potentiële koper voor mogelijkheden van deelfinanciering via crowdfunding. “We kunnen het geheel passend maken, waarbij de supporters inderdaad eigenaar worden van het stadion. Dit zou ook in combinatie kunnen met een koper die de afgelopen twee jaar minimaal tien miljoen euro omzet heeft gedraaid en/of een bank”, laat het crowdfundingplatform voor vastgoed weten in een reactie op Facebook.

Potentiële kopers van het NAC-stadion hebben tot woensdag de tijd zich te melden bij de gemeente.