Raadsvergadering 12 oktober 2017
Raadsvergadering 12 oktober 2017 Wijnand Nijs

Bredaas politiek landschap blijft versnipperd, tenzij…

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

ACHTERGROND - De kiezer lijkt aan zet om het Bredase politieke landschap uit te dunnen en minder versnipperd te maken. Vooral als het gaat om de lokale splinterpartijen. Een samenwerking tussen de huidige politieke stromingen lijkt niet reëel, blijkt uit een rondgang.

De wil om samen een lokaal front te vormen tegenover de lokale afdelingen van de landelijke partijen is er wel tot op bepaalde hoogte, maar in de praktijk blijft het daarbij. “We zijn niet in gesprek, maar staan zeker open voor samenwerking”, geeft Yvonne de Heer-Seveke van TROTS/OPA aan. Behoud van de naam is voor haar belangrijk.

Breda’97 wil als ‘sterk merk’ zelfstandig de verkiezingen ingaan en Volkspartij Breda, bestaand uit ex-CDA, ex-SP en ex-Breda ‘97, presenteerde deze week Jamal El Kadouri als lijsttrekker. Scheidend fractievoorzitter Lemaire geeft aan dat zijn partij wel openstaat voor samenwerking.

Dat geldt ook voor BOB van Cees van der Horst. Die laatste bemerkt vooral bezwaren bij de achterban van de verschillende gesprekspartners als het gaat om plaatsen op de kandidatenlijst. Samenwerking kan in de praktijk wel lastig worden. “Maar ik zie wel verschuivingen tussen de verschillende partijen gebeuren”, verwacht hij.

“Het is niet goed als het meteen om de poppetjes gaat”, stelt Peter Elbertse van de fractie Elbertse/Groeneweg. De twee ex-CDA’ers lanceren zaterdag hun ‘beweging’. “Er is zeker ruimte voor een groot lokaal initiatief, maar ik zie ook geen makkelijke oplossing.”

Elbertse staat open voor samenwerking. “In iets nieuws, zonder eisen vooraf. Het gaat om het vinden van de goede mensen. Als we die vinden en daar zit een goede lijsttrekker bij, dan moet die dat doen. Dat hoef ik niet te zijn.”   

Zijn beweging moet een oplossing bieden aan de onvrede over de lokale politiek én de manier van werken zoals hij die constateert. “Daarvoor is bestuurlijke vernieuwing nodig.”

“Dan moeten zich voldoende mensen melden”, stelt Elbertse. Zaterdag in Zaal Vianden, tussen 10.00 en 12.00 uur staat hij klaar, samen met Els Groeneweg.

Samengevat? Een sterke lokale lijst lijkt er niet te komen. Daarmee ligt de bal bij de kiezer. Die bepaalt 21 maart welke partijen in de nieuwe gemeenteraad komen. De kans dat dat een sterk lokaal tegengeluid oplevert in de raad, lijkt gering.