Afbeelding

Bouw van 29 windmolens langs A16

Algemeen

BREDA - Langs de A16 tussen Moerdijk en Hazeldonk worden 29 windmolens gebouwd. Deze komen te staan rond de verkeersknooppunten, op locaties waar ze volgens de provincie Brabant zo min mogelijk geluidshinder veroorzaken. Ook worden waardevolle natuurlandschappen ontzien.

Door overleg met verschillende partijen hebben de Gedeputeerde Staten op 24 oktober een plan vastgesteld dat de grootste voorkeur heeft. Belangrijke punten uit dit overleg zijn het minimaliseren van geluidshinder en slagschaduw, positionering van de windmolens in het landschap, rekening houden met belangrijke natuurgebieden en dat de windmolens op een goede manier verdeeld worden over de A16. Ook zijn hoge windmolens geadviseerd vanwege de hogere opbrengst. Als alles volgens plan verloopt zijn de windmolens eind 2020 in gebruik.

In Hazeldonk en Zundert komt een rij van zes windmolens aan de Zundertse kant en maximaal twee windmolens op het bedrijventerrein Hazeldonk. Deze laatste twee worden in tegenstelling tot alle andere molens, niet hoger dan 150 meter, vanwege eerder geplaatste evenhoge windmolen op dit terrein.

Op knooppunt Galder zijn drie windmolens mogelijk. Op knooppunt Princeville waren er ook plannen voor twee molens, maar dit is niet mogelijk in verband met vliegbasis Gilze-Rijen. Hier biedt de locatie Nieuwveer uitkomst. Bij knooppunt Zonzeel worden vanwege geluidsbelasting zes windmolens gebouwd.

De overige windmolens komen bij knooppunt Klaverpolder te staan. Hier komt een dubbele rij ten oosten van de A16. Zes bij de gemeente Drimmelen en vier bij de gemeente Moerdijk. Deze gemeenten adviseerden om slechts een rij windmolens op Klaverpolder te bouwen, maar om de uiteindelijk doelstelling van 100MW te behalen zijn de extra molens noodzakelijk.