Afbeelding
Wijnand Nijs

NHTV schrapt NHTV en gaat verder onder nieuwe naam

Algemeen

BREDA - De naam NHTV verdwijnt. Na dertig jaar schrapt de hogeschool de letters die ooit stonden voor Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. De hogeschool gaat na 1 januari verder als Breda University of Applied Sciences.  

“We kijken hoe we de naam precies invoeren”, stelt bestuursvoorzitter Hein van Oorschot. “Dat plan zijn nu nu aan het uitwerken. Dat is wat ingewikkeld omdat we midden in de werving voor het nieuwe jaar zitten. Studenten moeten niet ineens denken dat we niet bestaan.”

De naam NHTV ontstond in 1987 toen het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme uit Breda fuseerde met de Verkeersakademie Tilburg. In 2001 werd de afkorting een merknaam en verviel de betekenis. In 2010 kwam de toevoeging Internationaal hoger onderwijs Breda.   

Het moment voor invoering van de nieuwe naam valt samen met de start van een nieuw strategisch plan, vertelt Van Oorschot. De meer algemene naam Breda University of Applied Sciences moet beter de lading dekken. “In het buitenland snappen ze NHTV niet altijd, en wordt ook wel gedacht dat we een tv-station zijn. In Nederland zien mensen de naam nog als een afkorting, daarmee doen we andere opleidingen tekort. Vandaar dat we in ons strategisch plan van 2013 al hadden benoemd met de naam aan de slag te gaan.”

Dat de nieuwe naamgeving samenvalt met de verbouwing van het klooster en de de creatie van een campus, is toeval, aldus Van Oorschot.

De geschiedenis van NHTV en haar voorlopers.

1966
Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme (NWIT) wordt opgericht in Breda. De speerpunten van dit instituut zijn toerisme, recreatie, talen en economie.

1987
In 1987 fuseert het NWIT met de Verkeersakademie Tilburg (VAT), opgericht in 1972, en wordt het Nationale hogeschool voor toerisme en verkeer (NHTV). In de jaren die volgen, groeit het opleidingenaanbod en wordt NHTV een themahogeschool.

2001
Het onderwijs is steeds internationaler geworden en dat is in dit jaar aanleiding voor een nieuwe naam: NHTV internationale hogeschool Breda. 'NHTV' is vanaf dit moment geen afkorting meer, maar een merknaam.

2009 en 2010
In deze jaren zijn wetenschappelijke bachelors op het gebied van toerisme en vrije tijd ontwikkeld en daarmee is NHTV niet uitsluitend meer een hogeschool.  De naam is veranderd in NHTV internationaal hoger onderwijs Breda.