mgr De Korte op bezoek bij de paus.
mgr De Korte op bezoek bij de paus. Ramon Mangold

Meer dan 2 kilo katholiek Brabant in fotoboek Bredase fotograaf

Cultuur

BREDA - Een 3,5 cm dik en twee kilo zwaar fotoboek over Katholiek Brabant is de bekroning op tien jaar intensief volgen van een onderwerp. Het boek van de Bredase fotograaf Ramon Mangold telt 320 pagina’s foto’s. Dinsdag ontvangt Commissaris van de Koning Wim van de Donk het eerste exemplaar.

Mangold reisde de afgelopen jaren de hele provincie door. Dat is zichtbaar in het boek, aan de foto’s op tal van verschillende plaatsen, maar ook aan het kaartje in het boek dat met tientallen rode stippen laat zien waar hij de foto’s heeft gemaakt.

Het boek telt een paar honderd foto’s, maar daarnaast zijn er nog eens duizenden foto’s die niet in het boek terecht zijn gekomen. “Dat was het moeilijkste. Tien jaar foto’s terugbrengen naar een boek. Reken maar uit, als je elke dag een foto maakt, dat zijn er al meer dan 3600.”

In het boek wordt de fotografische kwaliteit van het werk van de Bredanaar duidelijk, maar ook zijn vasthoudendheid om contact te houden met zijn onderwerp. In Katholiek Brabant staan losse foto’s, maar ook fotoverhalen zoals hij die als documentair fotograaf voor zijn ogen ziet ontstaan. “Een jongen uit Prinsenbeek kwam ik tegen op het strand in Copacabana. Hem kende ik van de priesteropleiding in Hoeven, waar hij toen de opleiding volgde. Die verhalen ontwikkelen zich.”

Als je door het boek bladert, wat voor beeld krijg je dan van katholiek brabant?
“Een gastvrije kerk in Brabant, een kleurrijke kerk ook, vandaar de ondertitel.”

Wat heb jij geleerd van dit project?
“In de reacties merk je vaak dat mensen tegen de kerk zijn, terwijl ze er nog nooit zijn geweest. Of twintig jaar geleden. Er wordt snel vanalles geroepen.” Rondom het misbruikschandaal merkte hij dat de meningen sterker werden en meningen over geloof en de kerk door elkaar gingen lopen. “Natuurlijk ben ik ook tegen misbruik, maar het is niet dé kerk, het zijn individuen en de kerk als organisatie. Het is niet het geloof. De kerk is voor mij het samen bidden, het samen komen.”

Dit jaar kreeg Mangold, werkzaam als freelancer voor BN DeStem en als docent journalistieke en documentaire fotografie bij de School voor Fotografie, een Zilveren Camera voor een klein deel uit het werk dat hij maakte als onderdeel van zijn project. Hij volgde Mgr De Korte rondom zijn benoeming tot bisschop van Den Bosch.

Welk beeld in het boek is voor jou het mooist?
“De Bossche bolletjes van de bisschop. Deze dag zou Mgr De Korte als bisschop worden gepresenteerd. Dit moment voordat de pers er is, waar hij met zijn voorganger en diens assistent aan tafel zit en een Bossche bol krijgt. Dat is een intiem moment waar je dan bij mag zijn. Hier betaalt de tijd zich uit die ik er heb ingestoken, dat je het vertrouwen hebt dat je erbij mag zijn. Ik was hier al bijna tien jaar bezig.”

Achterop het boek staat een foto van jou en de paus. Ga je het boek nog aan hem aanbieden?
“Dat is niet zomaar geregeld. Ik heb naast het boek een expositie met 80 beelden, die hangt nu in Uden en gaat daarna naar West-Brabant en komende zomer naar Rome. Ik hoop het daar te kunnen aanbieden. Wie weet.”

Presentatie
Dinsdag is de officiële presentatie met de Commissaris voor de Koning en de Bisschop in Uden, in het Museum van Religieuze kunst.  De expositie bij het boek is nog tot 7-1 te zien in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Daarna komen de foto’s naar West-Brabant, Bovendonk in Hoeven.

Ramon Mangold vertelt deze week twee dagen over zijn boek bij de School voor Fotografie. Donderdag in Breda, vrijdag bij de vestiging in Utrecht. Beide dagen begint zijn presentatie om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Toegang gratis, aanmelden via info@schoolvoorfotografie.nl.

Het boek kost €45 is te verkrijgen via bestel@ramonmangold.nl of via de boekhandel.